Д-р Манджукова

Възможности за комбиниране на съставките – Ниацинамид и Витамин Ц

Разнообразната вселена на рутинната грижа за кожата се обогатява всяка година с нови и подобрени формули. На преден план излизат усъвършенствани решения, които обещават на потребителите кратък път до изящния външен вид. Паралелно с това научните изследвания извеждат доказателства за фантастичното действие на някои комбинации, които години преди това са били считани за неприемливи в грижата за кожата. Съчетаване на два известни в козметичната индустрия елемента може да доведе до положителна промяна, особено когато външната обвивка е претоварена от твърде много еднотипни съставки. Козметичната индустрия предоставя алтернативи, а информираността за всяка от тях е от съществено значение в борбата с преждевременното стареене.

Възможността за комбиниране на съставките и знанието как и доколко може да са полезни може да доведе до дълго търсени отговори при решаването на определен проблем. Това в много висока степен се отнася за две твърде мощни съставки, каквито са ниацинамидът и Витамин Ц, чиято съвместна работа определено предизвиква полемики. Все пак, преди да се подходи към общото им използване, трябва да се разбере какви са техните свойства поотделно.

Ниацинамид

Ниацинамидът е водоразтворим витамин, известен още като никотинов амид – амидно съединение на витамин В3. Естествено се среща в храни като месо, ядки и гъби и има отлични възстановяващи свойства, като също така е популярна съставка в грижата за кожата, поради способността си да лекува проблемни състояния с минимални странични ефекти. Благодарение на противовъзпалителното си действие, той е особено ефективен при състояния като акне и хиперпигментация и помага за възстановяване при увреждания на кожата, причинени от ултравиолетовите лъчи.

Като подхранваща клетките съставка, ниацинамидът спомага за стимулиране на микроциркулацията в кожата, подобрявайки тонуса и еластичността ѝ. Освен това той е мощен съюзник в борбата с бръчките и фините линии, тъй като способства за повишаване нивата на мастни киселини в кожата.

В грижата за кожата, където дозировката е контролирана, ниацинамидът има малко известни странични ефекти и е стабилен както при топлина, така и при светлина. Някои изследвания на ниацинамид предполагат, че той играе значителна роля в защитата на кожата от слънцето, но въпреки това все още не бива да се разчита само на него за предпазване от ултравиолетовата светлина. Доказано е, че ниацинамидът действа най-добре, когато е оставен върху кожата за продължителен период (например като нощна маска против стареене).

Витамин Ц

Витамин Ц или чистата аскорбинова киселина е незаменима съставка, когато става дума за средство срещу стареене на кожата. Едно от най-отличаващите му предимства е свойството му да изравнява неравномерния тен и да съдейства за отстраняване на слънчеви петна.

Витамин Ц е мощен локален антиоксидант и естествено засилва производството на колаген. Той неутрализира уврежданията от свободните радикали, предпазва кожата от ултравиолетова светлина и от други агресори от околната среда, както и блокира свръхпроизводството на пигментация.

Известен е, че умело може да се комбинира с Витамин Е, ферулова киселина, Витамин Б и хиалуронова киселина, като в тези случаи предоставя висока концентрация на активни вещества. Хората с чувствителен тип кожа може да се възползват от нежната грижа и противовъзпалителен ефект на аскорбиновата киселина.

Комбиниране на ниацинамид и Витамин Ц

Години по-рано бе считано, че смесването на ниацинамид с Витамин Ц създава ниацин – жълт разтвор, който може да причини временно зачервяване и изтръпване. И докато комбинацията от ниацинамид и аскорбинова киселина при определени условия може да образува ниацин, то проучвания доказват, че за достигането на тази реакция е необходим дълъг период от време и значително количество топлина.

Истината е, че ниацинамидът и Витамин Ц са идеалният инструмент за предпазване на кожата от проблеми. Заедно тези съставки презареждат и обновяват текстурата, свиват размера на порите, повишават синтеза на колаген и придават младежки блясък на кожата.

Имайки предвид, че ниацинамидът сам по себе си е възстановяваща кожата съставка, която видимо може да намали разширените пори, фините линии и грубата кожа, а Витамин Ц е мощен антиоксидант, който защитава кожата от увреждащите ефекти на околната среда, то комбинацията от двете се превръща в отлично средство за здрав и сияен външен вид.

Заедно тези съставки образуват комбинирано захранване, което се справя с неравномерния тен на кожата, бръчките и загубата на еластичност.