Д-р Манджукова

Възможни алергични реакции от носенето на предпазна маска

Изправени пред новото изпитание за човечеството – COVID–19, на всички ни се налага да живеем с нови норми, за да запазим собственото си здраве и това на хората около нас. Едно от най-важните правила за спиране разпространението на вируса е носенето на маска – в определени ситуации и професии дори в продължение на много часа без прекъсване. Това обаче, освен да предпазва и да дава безспорни превантивни ползи срещу  коронавируса, носи и поредната доза предизвикателства за кожата на лицето.

В света на медицината експертите все по-често започват да говорят за реакциите на кожата, предизвикани от химикалите и материалите, от които са изработени маските. В тази група на потенциален причинител на алергия влизат както еднократните медицински маски FPP2(N95), така и тези за многократна употреба от текстил, които могат да се изпират.

Формалдехид, каучук (намиращ се в ластика), оцветители, агресивни перилни препарати и омекотители, метал, лепило – това са все елементи, които се съдържат в маските и биха могли да бъдат причина за активиране на алергичен контактен дерматит. Проявата на реакция може да се случи в рамките на минути, часове или няколко дни след взаимодействие с дразнещото вещество.

„Червените флагове“, които ни подсказват, че вероятно сме се сблъскали с алерген, са:

  • Сърбеж, който може да е с вариращ интензитет
  • Червен обрив
  • Суха, напукана, люспеста кожа
  • Неравности и мехури, от които може да изтича течност и да се образуват корички
  • Подуване, парене, изострена чувствителност

На първо място, за да се постигне облекчаване на тези състояния, трябва да се отстрани източникът на алергия и да се намери алтернативен вариант – маска без ластик или от друга материя – памукът се счита за по–малко дразнещ от полиестера. Желателно е маските от плат да бъдат добре изпрани  още преди първото поставяне на лицето, за да се премахнат (доколкото е възможно) оцветителите. За целта е добре да се използва хипоалергенен перилен препарат без аромат, в който няма включен омекотител. Маските се изплакват многократно, а ако съдържат ластик, е добре да съхнат на въздух, не в сушилня, тъй като топлината в нея способства за  разпадане на еластичността и допълнително отделяне на химикали от ластика. Преди да се използва, маската трябва да е напълно суха.  

Въпреки положеното старание и спазването на изброените по-горе препоръки, кожата би могла да развие алергична реакция. При по–тежки състояния специалистите изписват прием на антихистаминов лекарствен продукт и локално нанасяне на стероиден крем 2 пъти дневно в продължение на една седмица, а след това 1 път дневно още седмица.

Що се касае до рутинната грижа за кожата – при раздразнение от маска се препоръчва да не се използват ретиноиди, скрабове, продукти, съдържащи алкохол или хидрокси киселини, които натоварват допълнително и неминуемо удължават и възпрепятстват оздравителния процес. Уместно е, при наличието на реакция, да се използва нежно, щадящо, неабразивно измивно средство и да се обърне специално внимание на овлажняването на кожата с продукти, съдържащи серамиди, тъй като те способстват за по–бързото възстановяване и поддържане на бариерната функция. Съставки като глицерин и хиалуронова киселина също могат да бъдат от полза за задържане на влагата и намаляване на зачервяванията. Експертите съветват да не се употребяват овлажнители, които са създадени на основата на вода – обикновено такъв тип препарати се идентифицират лесно, защото водата е поставена на първо място в етикета на изделието. Тези продукти могат допълнително да изострят сухотата и да усилят възпалението.

Какъвто и да е видът на предпазното средство, което носим за защита от вируса и дори да не сме предразположени към алергия, можем да получим дразнене на кожата, ако маската не е поставена правилно. Тя не трябва да е нито прекалено стегната, че да притиска, нито толкова хлабава, че да се движи и да се трие по кожата ни. Добре е да се изпробват различни видове, за да се намери подходящата за лицето и главата маска.

Когато е възможно, е редно да оставим кожата на лицето да диша и да си почине от носенето на маска. Можем да я сваляме на открито и да поддържаме необходимата от заобикалящите ни хора дистанция. Установено е, че ако се налага носене на маска в продължение на много часове, 15-минутна почивка  на всеки четири часа намалява негативните последици за кожата.