Д-р Манджукова

Всичко, което е необходимо да знаем за мелатонина в грижата за кожата

Желанието за свеж и сияен външен вид преминава през пълно отдаване на нуждите на кожата. За да изглежда страхотно и да бъде в безупречно състояние, тя се нуждае от всекидневна грижа – предпазване от слънцето, почистване, хидратиране, избягване на стреса и здравословен сън. Същевременно рафтовете пред огледалото и шкафовете изобилстват с модерни решения и последните формули за красота, които би следвало да намаляват проблемите, да забавят преждевременното стареене и да дадат необходимият тласък за блестящ и гладък вид.

Един от ключовите моменти за поддържането на кожата здрава е спокойният и пълноценен сън.

През деня кожата е изложена на външни агресори като замърсена околна среда, ултравиолетови лъчи, цигарен дим и др. Когато се добавят умората, стресът на работното място и липсата на сън, картината изглежда не толкова приятно – кожата  започва да показва признаци на стареене, появяват се проблеми като отпуснатост, бръчки, кръгове под очите. За да може да се предпази от тази съвкупност от вредни фактори и свободните радикали, тя се нуждае от голям набор антиоксиданти и подхранващи вещества

През нощта кожата преминава от режим на „защита“ към режим „възстановяване“, което означава, че тя изчиства токсините, поправя уврежданията, замества стареещите клетки като създава нови. Производството на мелатонин и човешки растежен хормон (HGH) се засилва, което от своя страна ускорява регенерацията и производството на антиоксидантни ензими. Кортизолът – хормонът, произведен в отговор на стрес – също може да бъде понижен чрез добър нощен сън. Заедно с това, следва да се спомене, че през нощта кожата е по-възприемчива към продуктите за рутинна грижа, тъй като по-добре обработва нанесените съставки. Ето защо след качествен сън кожата изглежда свежа, млада и сияйна. И ако потребителите се поинтересуват кой е основният елемент на здравословният сън, голяма част от експертите биха посочили един съществен елемент – мелатонин.  

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизата на мозъка като неговото основно свойство е да помага на тялото да регулира дневните / нощните циркадни ритми, както и сезонните биоритми. Намираща се между двете полукълба на мозъка, епифизата синтезира производството на мелатонин, когато индивидът се намира в тъмна или по-малко осветена среда. Точно затова, липсата на осветление насърчава притока на мелатонин, той се увеличава през нощта и помага за пълноценния сън.  

Но освен, че подпомага активната почивка на тялото и мозъка, мелатонинът е мощен антиоксидант, който има противовъзпалителна функция. Антиоксидантната активност на хормона е ефективна за неутрализиране на широк спектър от свободни радикали, като помага за защита на кожата от ултравиолетови увреждания. Именно затова е важно да се набавят необходимите количества от веществото, които да подпомогнат кожата в регенеративните процеси.

Мелатонинът в продуктите за грижа за кожата е нарастваща тенденция през последните няколко години. Неговата молекула е подходящо малка, лесно и ефективно прониква в кожата, и поради тази причина може да бъде използван и като съставка за рутинна грижа. Неговата супер мощност за проникване в кожата идва от афинитета му към липидните структури като бариерата на кожата и клетъчните мембрани. Впоследствие той лесно прониква в ядрата на кожните клетки и в митохондриите (клетъчният генератор на енергия и регулатор на много важни клетъчни функции) и повишава нивата на мелатонин в тялото. Накрая, хормонът прониква дълбоко в дермата, където спомага за възстановяване загубата на колаген и съдейства за забавяне процесите на стареене.

Тъй като е доказано, че мелатонинът е ефективен за укрепване на кожата срещу оксидативен стрес, най-доброто време за въвеждането му е през нощта, когато кожата преминава в режим на възстановяване. Непрякото му антиоксидантно действие задейства ензими, които помагат за възстановяване от оксидативния стрес, през който кожата е преминала през деня. Най-често, като средство за поддържане на външния вид, той се използва в:

Крем около очите

Обикновено кремовете за очи се използват вечер, преди сън и помагат да се предпази или възстанови деликатната зона под очите от уврежданията, причинени от свободните радикали. Кремовете, съдържащи мелатонин, са отлично решение за премахване на видимите петна и отпусната кожа.

Серум

Ако потребителите желаят да включат конкретна съставка в режима за кожата, серумите са точният избор, тъй като те обикновено предлагат концентрирани формули, насочени към конкретни проблеми. Специалистите препоръчват да се използват серуми с активна съставка мелатонин, която е комбинирана с  възстановяващите  витамин Ц и бакухиол. Целта е да се подпомогне възстановяването на жизнеността и еластичността на кожата.

Овлажнител

В края на всяка рутинна процедура е добре да се запечатат подхранващите съставки с успокояващ овлажнител. Кремовете с мелатонин предлагат възстановяващи решения, предназначени за лицето и шията. Освен че хидратират и успокояват кожата, те използва мелатонин, за да стимулират естествената антиоксидантна защита и да намалят видимите признаци на стареене.

Въпреки доказаното действие на продуктите, съдържащи „хормона на съня“, най-добрият начин за успокояването и поддържането на кожата здрава, си остава пълноценната 8-часова почивка през нощта. По този начин се регенерира не само външната обвивка, но се възстановяват енергийните нива на целия организъм.