Д-р Манджукова

Всекидневна грижа за комбинирания тип кожа

Когато става въпрос за грижа за кожата, първата и най-важна стъпка е опознаване на нейния вид. Още преди закупуването на козметични продукти – почистващи и хидратиращи средства, кремове срещу бръчки или маски за лице, следва да идентифицираме нейните проблеми и нужди. От дерматологична гледна точка съществуват три основни типа кожа: суха, мазна и комбинирана. Запознаването със специфичните особености на различните видове кожа може да даде по-ясна представа за третиране на проблеми като акне, зачервявания, бръчки и фини линии.

Видът на кожата обикновено се дължи на генетично предразположение, но заедно с това има определени външни фактори, които могат да окажат въздействие върху нейното състояние. Всеки тип кожа има специфичен набор от характеристики и симптоми и поради това изисква специално внимание. Така например, сухата кожа има нужда от допълнително хидратиране и препарати, които да задържат влагата. Омазнената кожа предизвиква образуване на акне, като нейните нужди са свързани с почистване и отваряне на порите, както и намаляване производството на себум от мастните жлези.

Най-често срещаният вид е комбинираната кожа, като  при нея се смесват симптоми, характерни и за суха, и за мазна кожа. Това я прави трудна за определяне, съответно и за избор на козметични средства за третирането ѝ. Комбинираната кожа има своите отличителни черти – блестяща Т-зона – челото, носа и брадичката – с активни мастни жлези, в сравнение с други части на лицето; суха и раздразнена област – около бузите.

Редица фактори допринасят за състоянието на комбинирана кожа, като в основата може спокойно да бъде посочен генетичната предразположеност. Ако единият от двамата или двамата родители страдат от това състояние, то е съвсем възможно техните наследници да изпитат същите проблеми. Не бива да се пренебрегват възможните странични ефекти на различните видове козметични продукти – те не само могат да причинят омазняване в някои зони и сухота в други. Използването на препарати, които съдържат сурови или утежняващи кожата съставки, не само може да предизвика състояние на комбинирана кожа, но и да утежни настъпилия проблем.

Третирането на комбинираната кожа не изисква задълбочени познания, но все пак е препоръчително да се имат предвид някои основни направления, преди да се подходи към закупуването на козметични продукти за грижа за кожата.

Почистване

Започва се с лек, но ефективен водоразтворим почистващ препарат под формата на лосион или гел. Целта е качествено премахване на примесите, натрупаните мъртви клетки и грима, без да оставя усещане на сухота, дразнене или допълнително омазняване. При необходимост от допълнително почистване, може да се помисли за малка четка с мек косъм за почистване.

Нанасяне на тонер

След почистване на кожата се преминава към нанасяне на хидратиращ, успокояващ, недразнещ тонер, който съдържа здравословно количество съставки за подхранване, както и антиоксиданти. Тонерите с обогатена формула може да помогнат за подхранване на сухата кожа и същевременно да сведе до минимум омазняването.

Ексфолиране

Постепенно се преминава към лек, неабразивен, отпускащ ексфолиант. Това е оптималният избор за леко, но ефективно почистване на порите, отнасящо се до комбинирания тип кожа. Ексфолиантът помага на кожата да изхвърли мъртвите клетки, отпушва порите и заедно с това успява да ги предразположи към бързо и ефективно абсорбиране на нанесените подхранващи продукти. Леките и течни ексфолиращи гелове намаляват омазняването в Т-зоната, като в същото време внимателно изглаждат грубата, суха, люспеста кожа около бузите.

Слънцезащита

Използването на слънцезащитен продукт е задължителен компонент за всички типове кожа. Независимо от сезона, високият фактор на предпазващата от ултравиолетовите лъчи на слънцето козметика способства за намаляване на признаците на сухота и омазняване на лицето.  Комбинираният тип кожа се нуждае от крем с изключително леки съставки, които действат успокояващо върху всички зони на тялото и главата.

Хидратиране

Препоръчва се нанасяне на нощен овлажнител под формата на гел, серум или дори течна текстура за цялото лице, които съдържат антиоксиданти, съставки за възстановяване и подхранване на кожата. Употребата на такъв тип козметично средство се налага с цел успокояване на кожата преди сън, като се намалява излишното омазняване около носа и челото и се подобряват сухите зони около очите. Комбинирането на тези съставки в един продукт може да има благотворно действие и срещу появата на бръчки.