Д-р Манджукова

Вредното въздействие на светлината, излъчвана от дигитални устройства

Съвременните технологии подпомагат хората в извършването на ежедневните дейности не само в работна, но и в домашна среда. Благодарение на иновациите, особено тези в дигиталния свят, днес потребителите могат да достъпват и разменят информация много по-бързо. Тази индустрия и невероятните решения, които предлага за офиса и свободното време, обаче крие и своите тъмни страни. Въпреки че успява да улесни направи възможно поддържането на връзка с хора по целия свят, все пак хората трябва да се замислят как може да въздейства цялото това време, прекарано пред екрана или с мобилното устройство в ръка, върху тялото.

Редица изследвания отдавна са доказали напрежението, което оказва върху очите продължителното използване на компютри, смартфони и таблети. Не е тайна, че прекалено многото часове с тези средства за комуникация, неудобните позиции на тялото и прегърбването пред екрана могат да нанесат вреди върху тялото. В същото време, едва ли са много тези, които осъзнават, че същата синя светлина, излъчвана от дигиталните уреди, има потенциал да увреди кожата.

Предвид настоящата ситуация с глобалната пандемична обстановка, хората прекарват повече време на закрито, откогато и да било. Тъй като зимният сезон  е към своя край, със сигурност може да се твърди, че голяма част от населението е изкарало последните няколко месеца на закрито и онлайн. Точно в този период е необходимо да се разбере, че всяко едно устройство – от лаптоп и компютър до смартфон, таблет и телевизор (дори LED крушките) излъчват синя светлина.

За да се знае наистина какво представлява синята светлина, то трябва да е ясно, че именно тя помага за основното разбиране на понятието цвят. Когато биват разглеждани различни предмети, това, което се възприема като техен цвят, се определя от начина, по който светлината се абсорбира или отразява от предмета. Цветът обикновено се описва с дължина на вълната, която се измерва по скала или спектър в нанометри (nm). Човешкото око вижда цветове, вариращи от около 400 nm (виолетов) до 700 nm (червен). Синята светлина пада между 450 и 495nm, така че има относително малка дължина на вълната – тя се появява точно над виолетовата в цветовия спектър. Основният източник на синя светлина е слънцето, но тя също така може да дойде и от компютърни екрани и други цифрови устройства.

Получаването на дневната доза слънчева светлина е от съществено значение за оптималното здраве и уелнес, но прекалено многото ултравиолетови лъчи могат да доведат до сериозни вреди за здравето. Именно защото УВ светлината не се вижда с просто око, а последствията се усещат малко по-късно, е още по-важно да се използва широкоспектърен слънцезащитен крем.

Добрата новина относно синята светлина е, че тя може да бъде видяна. За сметка на това, при включена апаратура, източник на тази светлина няма как да се осигури ефективна защита.  

Въпреки че експозицията на синя светлина, която тялото получава от екрани и цифрови устройства, е незначителна в сравнение с количеството, което тялото приема при излагане на слънце, учените считат, че „облъчването“ от дигитални уреди има дългосрочен ефект върху организма. Най-големите притеснения са свързани с близостта на екрана и продължителността на експозицията. Многобройни проучвания показват, че продължителното излагане на синя светлина може да увреди клетките на ретината, което да доведе до проблеми със зрението. Някои изследвания също така предполагат, че дългото време, изкарано срещу синята светлина през нощта, може да повлияе на циркадния ритъм и да допринесе за повишаване на риска от развиване на диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Въпреки че все още са необходими допълнителни проучвания, съществуват известни доказателства, че синята светлина може да допринесе за хиперпигментация и да ускори фотостареенето и разграждането на колагена. Тези неща на свой ред увеличават появата на фини линии и бръчки. Едно проучване свързва излагането на синя светлина с повече подуване, зачервяване и промени в пигмента при хора с по-тъмен цвят на кожата.

Някои от експертите твърдят, че продължителното излагането на синя светлина стимулира производството на свободни радикали в кожата, а както е известно уврежданията, които нанасят, са един от най-значимите фактори за преждевременно стареене.

Специалистите са категорични, че най-добрият начин за предотвратяване на потенциални увреждания от синя светлина, е намаляването на времето пред екрана.

Друга обширна тема, която предизвиква широк отзвук в дерматологичните среди, е новата вълна от специфични за синята светлина продукти, чието действие има за цел да блокира дължините на вълните с висока енергия, излъчвани от слънцето и цифровите екрани. Истината е,  че тези формули не се различават от другите антиоксидантни продукти. Въпреки това е от значение да се използва линията за защита на кожата от синя светлина, особено ако за хората, които изкарват дълго време пред устройствата си.