Д-р Манджукова

Вредни ли са продуктите за изкуствен тен

В козметичните процедури, както и в много други области от грижата за тялото, съществуват модни тенденции. Те се променят, еволюират и дори се повтарят през известни периоди. Красноречив пример за подобен тренд е слънчевият тен – понякога тъмният шоколадов цвят диктува лятната мода, докато в някои години светлата кожа доминира модния дневен ред.

Всички знаем колко опасни са слънчевите лъчи и какви поражения нанасят на кожата. Солариумите също не са безопасна алтернатива. Въпреки това, мечтата и стремежът към златист загар могат да бъдат много силни стимули. Пресечна точка тук стават продуктите за изкуствен тен – (авто)бронзантите. Независимо от причините, поради които човек е склонен да посегне към подобен продукт, от изключителна важност е да се информира за съставките в него и как те влияят върху кожата, както и за потенциални негативни реакции.

Основна активна съставка в автобронзантите е дихидроксиацетонът (ДХА). Той е безвреден монозахарид от растителен произход, който взаимодейства с аминокиселините и протеините в мъртвите клетки. Образуваните съединения се наричат меланоидини и причиняват промяна в цвета на кожата. Известно е, че мъртвите клетки на кожата падат през определен период от време, затова и ефектът от този тип продукти започва да изчезва след 5-7 дни, което налага периодично нанасяне.

Дихидроксиацетонът не прониква в тялото през кожата и не е известно да е токсичен. Масово се използва в козметичната индустрия вече повече от 30 години. Регистриран е в Американската агенция за храни и лекарства като оцветяваща добавка за външно приложение. Съгласно регулациите, външното приложение изключва попадане в очите, устата и лигавицата, както и вдишване. При нанасянето на автобронзант под формата на спрей или в спрей-кабина не е възможно напълно да се контролира вдишване от продукта. Поради тази причина е необходимо повишено внимание и взимане на предпазни мерки не само от клиентите, но и от персонала на салони, които предлагат услугата. Като цяло, използването на спрей се счита за по-рисково от лосиони и кремове.

Като основна съставка на продукти за алтернативен загар ДХА е в състояние да придаде на кожата тен, приличащ на естествения. Внимание – след използване на автобронзант, съдържащ дихидроксиацетон, е изключително противопоказно кожата да се подлага на слънчеви лъчи! Тази съставка лишава кожата от естествената ѝ устойчивост към слънцето и повишава фоточувствителността ѝ, поради което може да нанесе непоправими щети. Препоръчва се излагането на слънце да бъде най-малко едно денонощие след използването на продукта. Ако все пак се налага, кожата трябва да бъде защитена със слънцезащитен продукт с висок фактор и широки дрехи.

Когато ДХА стигне до кожата, той може да причини оксидативен стрес, тъй като освобождава свободни радикали. Те, от своя страна, атакуват структурата на клетките, намаляват нивата на колаген и еластин, което води до преждевременно стареене, бръчки и загуба на еластичност. Също така, ДХА е в състояние да засегне способността на организма да произвежда витамин Д, а честото му използване може да причини възпаление и контактен дерматит.

Козметичната индустрия е готова да отговори на съображенията за безопасност, свързани с употребата на ДХА, и вече се предлагат продукти, в които тази съставка липсва. Това, обаче, не означава, че тези продукти не крият риск и са съвсем безвредни. Важно е да се знае, че когато се взима решение за изкуствен/ алтернативен тен, най-добър съвет и помощ при информиран избор би дал специалист дерматолог.