Д-р Манджукова

Вредна ли е козметиката със силикон

В епохата на технологичния прогрес и интернет потребителите имат все по-бърз и неограничен достъп до информация за най-новите тенденции в грижата за кожата. Както никога досега, отдаващите голямо внимание към разкрасяването имат пълните знания за продуктите, които купуват, тяхното съдържание, кога, къде и как са направени. И макар че понякога голямото разнообразие може да е объркващо, познаването на собствената кожа е отправна точка за набавяне на средства, съответстващи на нейните нужди.

На пазара за козметични продукти се залага на изпитани с времето формули и съставки, доказали безспорно приноса си към подмладяването и възстановяването на кожата. Интензивният контрол от регулаторните органи на изделията за красота вече се свежда само до това дали дадените вещества са полезни или не. Но дори и в наши дни съществуват елементи, за които науката няма единно мнение и все още специалистите спорят за техните качества.

Една от тези съставки е силиконът – не само един от най-широко използваните компоненти в света на красотата, но и един от най-оспорваните. Благодарение на маркетинговия жаргон, много хора попадат в разпространения мит, че силиконите са вредни за кожата. Част от професионалистите, обаче, са точно на противоположното мнение и считат, че категоризирането на силиконите като причинител на запушени пори или средства, „задушаващи“ кожата, не е технически вярно, като се имат предвид химичните им свойства.

Силиконът се получава от силициев диоксид, съставка, широко използвана в козметичните формули. Той се използва в продукти, които искат да придадат гладък завършек върху кожата, така че тя да се усеща на допир и вид мека като коприна. Силиконът има свойството да запълва пукнатините и цепнатините на кожата, да допринася за това тя изглежда и да се чувства по-гладка. Поради тази причина силиконът често се среща в грундове. Може би най-често срещаните форми на силикон са циклопентасилоксан и циклохексасилоксан, а други разновидности включват различни видове диметикон и фенил триметикон. Те могат да имат редица ползи, вариращи от заздравяване на увредена кожа до предотвратяване загубата на влага. 

Въпреки че дерматологичната медицина все още няма единно мнение за силикона, могат да се разгледат неоспоримите факти за него, които от своя страна ще помогнат за развенчаване на няколко витаещи в пространството мита.

Дали силиконът блокира порите?

Много потребители не харесват текстурата на силикона, но няма изследвания, които да доказват, че той запушват порите и причинява акне. Веществото всъщност се класифицира като некомедогенно, което е официалният, основан на науката начин да се каже, че не запуша порите. Това се дължи на твърде големите му молекули, които правят невъзможно абсорбирането от кожата. Същевременно силиконът притежава структура с малки отворчета (подобни на порите), което означава, че може да филтрира през тях други активни съставки. Ето защо на пазара се срещат препарати, съдържащи силикони, сдвоени с други полезни за кожата компоненти.

По същия начин както грима и слънцезащитата, така и силиконът, ако се остави върху кожата за твърде дълъг период от време, може да улови мръсотия, пот и мъртви кожни клетки. Поради този факт е важно да се почиства внимателно и с подходящи средства.  

Силиконът също така е и медицинска съставка, която помага за заздравяването на рани. Това е още едно доказателство в подкрепа на тезата, че не блокира порите, тъй като ако го правеше, нямаше как да помага при заздравяването на рани.

Блокират ли абсорбирането на активните съставки?

Молекулната структура на силикона наподобява решетка с малки и по-големи дупки. Активните вещества по никакъв начин не са възпрепятствани в способността им да достигнат дермата и лесно се абсорбират именно заради този решетъчен „характер“. Нещо повече – силиконовата рамка осигурява защитен слой над кожата, запечатва съставките и допринася за повишена хидратация.

Помагат ли силиконът при хидратация?

Докато самият силикон няма свойствата да подобрява директно хидратацията, той има косвен ефект върху увеличаване нивото на влага в кожата. Тъй като молекулите образуват бариера над кожата, те „заключват“ влагата и не ѝ позволяват тя да излезе. Силиконът често е срещан в продукти против акне, които включват изсушаващи съставки като бензоил пероксид и ретинол. Той може да помогне за компенсиране на изсушаващия ефект на тези активни вещества. 

Пречи ли силиконът на обновяването на клетките?

Силиконът е инертна съставка и няма отношение към способността на 28-дневния цикъл на обновяване. Ако се приеме, че кожата се почиства ежедневно, то по никакъв начин поставянето на силикон не бива да поражда безпокойство. Така, както поставянето на грим или слънцезащита не създават притеснения. Необходимо е да се използва памучна подложка, напоена с мицеларна вода, а след това да се пристъпи и към почистване с крем, гел или препарат с балсам.