Д-р Манджукова

Влиянието на новите технологии върху кожата

Замисляли ли сте се за ден или два, или седмица без мобилен телефон, таблет, електронна книга, лаптоп? Трудно е! Навлизането на новите технологии в ежедневието е нещо съвсем естествено – улесняват комуникацията, зареждат ни с информация и са верен помощник за изпълнението на предстоящи служебни задачи. Но дали те винаги са толкова полезни или прекомерната им употреба крие рискове? Определено следва да се погледне и от друг ъгъл върху въздействието на смарт иновациите върху начина ни на живот. И всъщност, освен че ни дават толкова много, какво могат да отнемат?

Набират популярност научни изследвания за влиянието на мобилните устройства върху здравето на кожата. И да, наистина, някои състояния на кожата се повлияват пряко от прекомерното използване на мобилен телефон. Например, задълбочаването на мимическите бръчки около очите и между веждите, когато се опитваме да направим селфи или в случаите, когато камерата се използва за разпознаване при отключване на телефона. Този проблем често не се забелязва, тъй хората се намръщват, без дори да забелязват, когато се концентрират върху екрана.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че използването на лаптопи, телефони, таблети краде от времето за пълноценен и здрав сън. Особено вечер, когато се разпуска с някоя игра или се наваксва със спешен проект за работата – това е онази част от денонощието, в която се губи най-ясна представа за точния час. Следва късно лягане, заради което не могат да се достигнат препоръчителните 8 часа сън.  И всичко това добива реален израз върху външния вид сутрин след събуждане. Тъмни кръгове около очите, обособяване на определени области с повече бръчки, отпусната на места кожа са част от ефектните белези на недоспиването.

В подкрепа на горното следва да се спомене, че учени от Университетската болница в Кливланд, са провели свое проучване сред жени на възраст от 30 до 50 години, използвайки специални въпросници. Получените данни са съпоставени с вътрешните (билогичен часовник, заболявания) и външни (околна среда, климатични особености) признаци за стареене на кожата, като е тествана функцията на бариера на кожата при всяка една жена, взела участие в изследването. Анализите и резултатите ясно показват, че онези, които имат кратък и лош сън, са със значително по-високи резултати за вътрешното стареене в сравнение с другите участници, които спят между 7 и 9 часа в денонощие. Нездравословният сън също така показва нарушена функция на бариерата на кожата, което автоматично подсказва за ускоряване процесите на стареене.

И за да завършим темата, нека не забравяме, че много екрани излъчват синя светлина, когато се ползват през нощта. Това оказва влияние върху циркадния ритъм на човек – онзи вътрешен часовник, който ни подсказва, че трябва да усещаме нужда от сън вечер и бодрост сутрин. Разстройването на циркадния ритъм трябва да се избягва, тъй като може да доведе не само до преждевременно стареене, но и до различни здравословни проблеми.

И накрая, но не на последно място, индивидите, които страдат от акне, е добре да почистват телефона си преди допирът му до лицето си. Независимо къде го съхраняват, върху него през целия ден се натрупват мръсотия, прах, грим, бактерии, които в съчетание с околната среда или топлия климат, могат да доведат до образуване на пъпки и черни точки по лицето. Редно е екранът да се поддържа чист, като същевременно не се забравя и ежедневната грижа за кожата на лицето – почистване, хидратиране и тонизиране.

Не бива да се отнасяме пренебрежително по отношение влиянието на новите технологии към самите нас. В едни случаи те ни помагат, но прекалено честата им употреба води до редица здравословни проблеми. Използвайте умерено, а когато имате възможност – отдайте се на социален живот, излети, спорт или своето любимо хоби.