Д-р Манджукова

Влиянието на електронните цигари върху кожата

Бързоразвиващите се технологии през 21 в. ни предлагат все по-практични и улесняващи всекидневието вещи. Неща, които са били немислими до преди 20-25 години, в момента се приемат за даденост и трудно можем да си представим живота преди тях. Иновациите са стъпили здраво във всяка сфера от живота и предлагат бърза, безопасна и улесняваща алтернатива.

Такъв е случаят и с електронните цигари, наричани още „вайп писалки“, електронните наргилета и други приспособления за пушене, чиято популярност нарасна стремглаво през последните години. Голяма част от заклетите пушачи на традиционни цигари постепенно се насочиха към тези устройства като „по-безопасна“ алтернатива и като допустим начин за отдаване на вредния порок в закрити помещения. Наред с тях много тийнейджъри и млади хора също ги използват, за да изглеждат в крак пред техните връстници.

Електронните цигари обаче са всичко друго, но не и безопасни. Към октомври 2019 г. здравните организации са регистрирали 1888 случая на увреждане на белите дробове, свързани с тези продукти, както и 37 смъртни случая. Тези сериозни рискове за здравето се превръщат във все по-дискутирана и обсъждана тема, като на бял свят се появява и друг, засега по-малко обсъждан проблем, увреждането на кожата, причинено от вайп писалките.

Проведени наскоро изследвания доказват, че електронните цигари могат да доведат до различни кожни проблеми – от тежки изгаряния до ускорено стареене на кожата. Въпреки това, „вайпингът“ – терминът, с който се нарича пушенето на електронни цигари – е сравнително нов метод, на който трябва да бъдат посветени повече проучвания за ефектите му върху кожата. Като цяло той представлява акт на вдишване на аерозол, създаден от различни течности. За целта се използва малко ръчно устройство с нагревателна намотка, която обикновено съдържа никел. Тази намотка се нагрява с помощта на акумулаторна литиева батерия, която след това превръща течността от  пълнителя в пара, която потребителят вдишва.

Така на пръв поглед е видно, че вайпингът се доближава силно до обикновеното пушене.  А какво знаем за него?

Вдишването на дим уврежда кожата по същия начин, както другите екологични фактори – замърсен въздух, изпарения, слънчеви лъчи. По този начин свободните радикали, които присъстват в човешкия организъм, причиняват видими признаци на стареене като фини линии, неравномерен тонус на кожата и бръчки. Някои от външните фактори, оказващи вредно влияние върху кожата, като слънчева светлина и смог, наистина няма как да бъдат избегнати. Но други, като тютюневия дим, съвсем спокойно могат да бъдат намалени и изцяло изкоренени, само и единствено от нашата нагласа и желание.

Най-елементарният пример, който може да бъде даден, се отнася до съдържанието на традиционните цигари, които съдържат около 3800 вредни химикали. Подлагайки ги на сравнение с електронните устройства за пушене, можем да срещнем някои от същите химикали, като формалдехид и бензен. И дори това да е само една от причините за отказването от този метод, тя е достатъчно основателна.

Макар че вайпинг технологията разчита на парата (от английски „вайп” – пàра), за разлика от обикновената цигара, при която се вдишва дим, организмът поглъща големи количества никотин. А той, както знаем, сам по себе си е доказано вреден за кожата ни. И в случаите, когато се използва електронна цигара, и в случаите на тютюнопушене, никотинът пречи на притока на кръв, което от своя страна рефлектира върху зарастването на рани. Едно проучване показа, че употребата на е-цигари забавя оздравяването след операция – напълно пресен пример защо никотинът не е добър за здравето на кожата. Със същата сила той влияе и влошава съществуващи кожни състояния като екзема и псориазис.

Освен това, вайпинг методът доближава и вида на екологичния стрес, който така старателно искаме да избегнем. От проучвания знаем, че електронните цигари създават оксидативен стрес в клетките, който ускорява процеса на преждевременно стареене.

Не бива да се пренебрегва и влиянието на никела (металът, от който се изработва нагревателната бобина в устройствата) – известен алерген, причиняващ състояния като контактен дерматит, когато влезе в контакт с кожата. През последните две години са отчетени случаи на зачервявания и сърбеж по ръката, с която се държи устройството, както и възпаление и  подуване на устните.

Не на последно място, използването на устройства за вайпинг може да доведе до появата на орални лигавични лезии, които са характерни и за пушачите на обикновени цигари.

В обобщение следва да се каже, че използването на електронни устройства за пушене, не е безопасна алтернатива на традиционната употреба на тютюневи изделия. Доказано е, че тази популярна тенденция причинява увреждане на белите дробове и може да има редица неблагоприятни ефекти върху кожата, като изгаряния, възпаления, зачервяване и преждевременно стареене.