Д-р Манджукова

Влиянието на околната среда върху кожата

Светът, в който живеем, се променя бързо – големите градове се разрастват още повече, увеличава се броят на превозните средства, застрояват се зелени площи.  Човешкото тяло реагира на тези промени – започвайки с кожата, която все по-трудно успява да реагира адекватно атаките от замърсяване и токсични елементи в околната среда. Последствията варират от дразнене, възпаление, преждевременно стареене до увреждане на органите и в най-лошия случай от рак. Всичко това се дължи най-вече на оксидативния стрес, който се определя от прекомерно производство на деструктивни реактивни кислородни видове (РКВ) и неспособността на естествената антиоксидантна мрежа на организма да ги неутрализира, преди да навредят на кожата и други органи. Генерирането на РКВ зависи от три основни компонента, свързани със замърсяването: прахови частици, озони и арил въглеводородни рецептори.

Според направени проучвания, праховите частици оказват най-силно влияние върху здравето и в частност върху кожата от който и да е друг замърсител. Най-вредни за здравето са тези с диаметър от 10 микрона или по-малко (≤ PM10), които проникват през кожата. Те имат потенциала да нарушат структурата на кожата, нейната защитната функция, което от своя страна води до заболявания като еритема, хиперплазия, стареене на кожата, дерматит, псориазис и канцерогенеза.

Според доклади на Световната здравна организация 92% от хората по света, които живеят в градове, които не отговарят на стандартите за качество на въздуха. Това не само увеличава броя на смъртните случаи, поради повишения риск от сърдечни и белодробни заболявания, но оказва и пряко въздействие върху заболяванията на кожата – рак, чувствителност, преждевременно стареене, обезцветяване, сухота. Установена е ясна връзка между замърсения въздух и увеличаването на броя на хората, страдащи от кожни проблеми като акне, копривна треска и екзема.

Не на последно място, хората, които живеят в силно замърсени райони, имат значително по-лоша хидратация на кожата в сравнение с тези, живеещи в по-малки и екологично чисти населени места. Въпреки възможностите за потребление на пречистена вода и по-голямо разнообразие на продуктите за грижа за кожата, при живеещите в големите градове, се наблюдават нарушения в защитната функция на кожата. Освен това, с напредването на възрастта способността на организма да се бори със свободните радикали намалява. Въздушните замърсители отнемат кислорода от клетките, което автоматично ощетява кожата и я правят да изглежда увиснала, състарена и с множество бръчки.

Засилващото се влияние на околната среда обаче не бива да бъде пречка за полагането на всекидневна грижа за външния вид. Съществуват превантивни мерки, чрез които значително се намаляват пораженията, които нанася околната среда върху кожата:

– Почистване и ексфолиране: Препоръчвам двуетапен процес за почистване – първият, включващ премахване на грима със специализиран продукт, щадящ кожата и ненарушаващ основните ѝ функции и последващ етап на ексфолиране. Премахването на мъртвия слой кожа, натрупалата се мръсотия и токсини, създава предпоставки за отпушване на порите, подпомагане кръвообращението и стимулиране производството на колаген.

– Ниацинамид (витамин B3): Перорално в дози от 500 до 750 mg два пъти дневно са основен източник за подхранване и същевременно предпазване на кожата, както и за намаляване негативните ефекти на градския прах, цигарения дим, дизеловите изпарения, намиращи се най-вече в градската среда. Ниацинамидът също така укрепва кожната бариера и активно възстановява увреждания на кожата, нанесени от ултравиолетовите лъчи.

Супероксид дисмутаза: Това е добавка, която се приема перорално, която доказано повишава антиоксидантните защити на организма и също така има противовъзпалителни свойства.

– Хидратация: Питейната вода, както и използването на хидратиращи продукти за кожа е от ключово значение за функциониране по най-добрия начин кожата като естествена бариера срещу замърсения въздух.

– UV защита: все още един от най-големите екологични стресови фактори, оказващи влияние върху кожата са слънчевите лъчи. Козметични продукти за слънцезащита с над 30 фактор, трябва да са част от ежедневната грижа за кожата.

– Антиоксиданти: както локално, така и перорално, спират въздействието на свободните радикали върху кожата и спомагат за нейното възстановяване. Антиоксиданти като Витамин А, B, C и D производството на колаген, което на свой ред осигурява по-млад, гъвкав и еластичен вид на кожата.

 

– Адаптогени: Това са естествени съставки, които спомагат за балансирането и модифицирането на ефектите от стреса върху организма. Те включват супероксид дисмутаза, ресвератрол, ашваганда, куркумин и женшен. Най-добрият начин за тяхното набавяне е чрез прием на плодове, зеленчуци и подправки.