Д-р Манджукова

Включване на дефензини в рутинната грижа за кожата

Отделянето на значителни средства за проучвания в областта на медицината спомогна за огромен скок в много от разклоненията ѝ включително дерматологията и козметичната индустрия. Към днешна дата съществува невероятно голямо разнообразие от различни лечения, процедури и средства за намаляване на видимите признаци на стареене.

Повечето терапии, насочени към справяне на проблемите с дълбоките бръчки и фините линии, използват начини за ускоряване на производството на важни клетъчни компоненти чрез стимулиране на старите фибробласти и кератиноцити. Например, ретиноидите действат на рецепторите на ретиноева киселина и по този начин активират производството на колаген и забавят процесите на колагеназа (ензими, които разграждат връзките в колагена). На същия принцип работят и гликоловата, и аскорбиновата киселина, които стимулират синтеза на колаген чрез фибробласти.

Нов ъгъл в грижата за стареене на кожата е създаването на нови кератиноцити, а не стимулирането на стари клетки. През последното десетилетие компаниите изтъкнаха ползите от използването на стволови клетки в козметичните продукти, твърдейки, че тези клетки ще подмладят кожата. Въпреки че този метод не се оказа най-съвършеният в борбата с остаряването – стволовите клетки са извличани от растения, имат кратък срок на годност и не взаимодействат така добре с човешките клетки – не може да се отрече, че този подход доведе до известни резултати и насочи изследванията към  изцяло нови хоризонти.

Една от най-новите стратегии против стареене е използването на средства за стимулиране на човешките стволови клетки. Научни изследвания доказват, че включването в „играта“ на антимикробни протеини, наречени дефензини,  активизират специален вид стволова клетка (LGR6+) и това води до синтеза на изцяло нови кераноцити в епидермиса. Казано на по-прост език – този процес ще възстанови и ще подмлади изцяло кожата.

Какво представляват дефензините?

Дефензините са вид пептиди (естествени молекули, съставляващи всяка клетка на тялото), които понастоящем са рекламирани като едни от най-добрите съставки против стареене на кожата. Всъщност, огромна част от продуктите за подмладяване, които се предлагат на пазара, съдържат пептиди. Установено е обаче, че пептидите имат по-голяма молекулярна структура и по-трудно проникват през кожата. Дефензините, от друга страна, са достатъчно малки и имат способността да се проникват лесно в дълбоките слоеве.

При нараняване на кожата организмът естествено отделя дефензини като по този начин задейства LGR6 + стволовите клетки, които имат основна роля в процеса по заздравяване и могат да генерират нови фибробластни клетки. Фибробластите са специализирани клетки, които произвеждат колаген и други важни структурни компоненти на кожата. Резултатът е изцяло нова, свежа и подновена външна обвивка, с по-малко линии, бръчки и други признаци на стареене.

Въпреки безспорните качества на този вид пептиди, към настоящия момент на пазара се предлага само един продукт, който съдържа дефензини. Той използва голям, стабилен протеин, наречен албумин, за да стабилизира, транспортира и повиши ефикасността на дефензиновите пептиди. Патентованата формула помага и за по-дългия срок на годност на активната съставка – често срещан проблем при този вид средства.

Неоспоримите свойства на продукта са доказани с проведено проучване, в което взимат участие 45 жени на възраст от 40 до 75 години. Нито една от участничките не се е подлагала на козметични процедури като поставяне на ботулинов токсин, дермални филъри или лазерни процедури в рамките на шест месеца. За целите на проучването две трети от дамите се подлагат на режим от три части – овлажняващ крем, серум и ексфолираща маска – като основата и на трите продукта са пептидните дефензини. На останалите жени е назначено тристепенно плацебо лечение.

Кожни биопсии, взети в началото на проучването, шест седмици и 12 седмици след това, откриват значително подобрение на цялостния вид на кожата, фините линии, бръчките, разширените пори, неравномерната текстура и дебелината на епидермиса при пациентите, които са използвали изделията с активна съставка дефензини. Докладвано е отсъствието на неблагоприятни странични ефекти като сухота, дразнене или повишена слънчева чувствителност, които се срещат при някои други локални лечения против стареене.

В заключение, бих препоръчала, преди започването на нова терапия или процедура, свързана със заличаване на проблем като бръчки, фини линии, акне или пигментационни петна, да се потърси мнението на специалист. Грижата за външния вид не бива да се съсредоточава само и единствено към новите открития, а следва да спазва добре познатото правило за индивидуалните нужди на отделните типове кожа.