Д-р Манджукова

Витамин Ц – възможни комбинации с други съставки

В грижата за кожата, както във всяка развиваща се област, има тенденции и иновации. В същото време има съставки или продукти, които са се утвърдили и са неизменен фаворит сред потребителите. Такъв е витамин Ц – непреодолим избор, на който може да се разчита за устойчиви резултати – избистря кожата от петна, има мощно антиоксидантно действие, ускорява процеса на заздравяване, а не на последно място увеличава действието на слънцезащитни продукти. Ползите, с които дарява всички потребители, доверили се на чудотворното му действие, са несъизмерими и поради тази причина той е възприеман като любим продукт, заемащ заслужено място в рутинната грижа за кожата.

Аскорбиновата киселина е най-популярната и често използвана форма на витамин Ц, а натриевият аскорбинов фосфат, аскорбиновият палмитат, ретиниловият аскорбат, тетрахексилдецил аскорбатът и магнезиевият  аскорбинов фосфат са други, също така известни и устойчиви конфигурации на витамина, включвани като решения в различните препарати за красота.

Всички тези производни и вариации на тази божествена съставка е твърде вероятно да участват в състава на не един или два продукта, които се намират върху етажерките за рутинна грижа. Заобиколен от много други опаковки, витамин Ц не винаги се представя според очакванията, тъй като е несъвместим с някои иначе чудесни решения. За да действа според предназначението си, а потребителите да постигнат жадуваните дълготрайни резултати, витамин Ц и неговите производни форми трябва да се комбинират с подходящите съюзници. Грижата за кожата е знание за потребностите на собствената кожа, но и разбиране действието на различните вещества в природата. Един бърз поглед на възможните комбинации на Витамин Ц с някои известни съставки, може да предостави на потребителите по-обща картина, кога и с какво е подходящо да се смесва.

Витамин Ц и хиалуронова киселина – тази комбинация е изключително благоприятна за застаряваща и отпусната кожа, защото подсилва антиоксидантното и хидратиращо действие на отделните съставки, стяга отпуснатите зони и изглажда фините линии. Препоръчва се особено при суха или чувствителна кожа, защото в определени случаи е възможно употребата на витамин Ц да доведе до изсушаване и реакция, но в същото време хиалуроновата киселина може да противодейства и да достави нужната влага и успокоение на обвивката.

Витамин Ц и ретинол – и двете съставки са предпочитани в анти-ейдж грижата и е съвсем логично да се приеме, че съвместното им използване би довело до по-бързи и по-добри резултати. Тук, обаче, трябва да се подходи с повече внимание, защото случаят не е точно такъв. Експертите уточняват, че витамин Ц е киселина и за да бъде усвоена адекватно кожата трябва да е с по-ниско ниво на pH – между 1 и 3,5. Ретинолът изисква ph от 5,5 до 6 за оптималното си действие. При едновременна употреба се намалява действието и на двата продукта, защото кожата няма да има необходимото ниво на pH поне за един от тях и няма да ги усвои правилно. Специалистите препоръчват да се спазва схемата на сутрешна употреба на витамин Ц и вечерна на ретинола, тъй като той е и фоточувствителен и се разпада под влияние на слънчеви лъчи.  

Витамин Ц и ниацинамид – ниацинамидът е дериват на витамин Б, който адресира няколко кожни състояния. Известен като мощен антиоксидант, той също така укрепва защитната функция на кожата и ускорява производството на колаген и серамиди.  През 60-те години на 20 в. по време на изследване е установена несъвместимостта му с витамин Ц.  В последствие се доказва, че причината за липсата на съответствие са използваните нестабилизирани форми и на двете съставки при висока температура. Скорошни анализи и тестове показват, че комбинацията между витамин Ц и ниацинамид е мощен инструмент за подхранване на застаряваща кожа, изглаждане на текстурата, ускоряване производството на колаген и клетъчния оборот.

Витамин Ц и ферулова киселина – този вид киселина е чудесен помощник на витамин Ц, защото удължава действието и ефективността му. Някои от формите на витамин Ц често са нестабилни и се разпадат под въздействието на светлина, топлина и въздух. Феруловата киселина стабилизира продуктите, които съдържат витамин Ц, така че антиоксидантните им свойства да не изчезнат под въздействието на външни фактори.

Витамин Ц и витамин Е – тази комбинация е приветствана и препоръчвана от специалистите, защото е доказано ефективна в превенцията на увреждания, причинени от слънчевите лъчи, отколкото ако се използват поотделно.

Витамин Ц и салицилова киселина – въпреки че и двете съставки имат доста общи ползи, едновременната им употреба не се препоръчва, заради високото им ниво на pH, което би могло да доведе до разрушаване на активните съставки и ограничаване на ефективността на витамин Ц. Това обаче не бива да възпрепятства употребата на салициловата киселина, защото тя е доказала благоприятното си въздействие при акне и запушени пори. Максималното възползване от ефекта на двете съставки налага нанасянето им по различно време на деня.

Витамин Ц и Aлфа-хидрокси киселини – алфа-хидрокси киселините са идеалното средство за отстраняване на мъртвите кожни клетки, отпушването на порите, избистрянето на тена, изсветляването на пигментни петна. Добрата новина е, че такива до голяма степен са и ползите от витамин Ц, а още по-добрата – че комбинирането на двете вещества е възможно при подходящите условия. За целта е необходимо да се имат предвид нивата на pH – въпреки че и двете съставки са киселини, витамин Ц оперира при по-ниската част на регистъра, а алфа-хидрокси киселините – при по-високата. Този вид киселини е разумно да се използват във вечерната грижа за кожата, тъй като са фоточувствителни, а витамин Ц да остане за сутрешният режим.