Д-р Манджукова

Видове хиперпигментация

С настъпването на най-топлите дни от лятото все повече хора се втурват към морските курорти, търсейки прохладата на бриза и вълните. Летните дни на плажа са дълги и успяват да освободят натрупаното напрежение от работното място и от шумния забързан живот. Какво по-хубаво от споделянето на тези моменти със семейството и близки приятели!

Горещините обаче могат да бъдат коварни, особено когато липсва подготовка за тях. Очила, шапка и слънцезащита са задължителни аксесоари, които трябва да присъстват във всяка плажна чанта, защото пораженията от парещите слънчеви лъчи могат да бъдат жестоки и да доведат до тежки вреди за организма.

Една от най-честите причини за промяна в цвета на кожата е именно продължителното излагане на слънце. Потъмняването на определени участъци по тялото или лицето се нарича „хиперпигментация“ и е често срещано състояние, което не застрашава здравето, но пък оказва влияние върху настроението и самочувствието. Прекомерната пигментация възниква поради завишено производство на меланин – вещество, което придава цвят на кожата – и се характеризира с петна по кожата, които придобиват по-тъмен цвят в сравнение с околните зони.

Хиперпигментацията се среща под много форми и не е резултат само и единствено от фактора прекомерно излагане на ултравиолетова светлина. Изменения в тена могат да се появят и с възрастта, вследствие на тежко акне или нараняване на кожата, като в случаите на засегнати големи области е препоръчително да се потърси консултация със специалист. Възможните изменения в цвета на кожата имат своите наименования и в зависимост от вида им трябва да бъдат третирани по различен начин.

Слънчеви петна

Слънчевите петна, известни още и като възрастови петна, често съпътстват стареещата кожа и те са най-често срещания тип хиперпигментация. Прекомерното излагане на слънце и използването на солариум са най-вероятните причини за появяването им. Те варират на цвят – от светлокафяв до черен – в зависимост от тена на кожата, като обикновено се срещат по лицето и в областта на тялото, които са сериозно изложени на пряка ултравиолетова светлина. Тъмните петна не се считат за опасни за здравето, но мнозина ги смятат за неприятни и избират да се обърнат към дерматолог за премахването им.  

Лечението включва комбинация от лазер, химически пилинг и локални продукти за кожата. Най-добрият подход за лечение на тази форма на хиперпигментация е превенцията, като се използва комбинация от избягване на слънцето и актуални козметични продукти, като слънцезащитен крем, антиоксидант и ретиноиди.

Бенки и лунички

Луничките са малки, плоски, кафяви или черни петънца. Обикновено се появяват струпани на едно място върху твърде дълго излаганите на слънце области – лице, гръб, гърди, рамене, ръце. Луничките могат да се образуват и като „наследство“ от един от двамата родители, но все пак най-честата причина за тях е твърде честия досег с ултравиолетовото лъчение в ранна детска възраст.  Въпреки че са безобидни, има малък шанс те да се развият и до рак на кожата. Поради тази причина е добре да се наблюдават внимателно и при изменение на кожата да се запази час за лекарски преглед.  

Луничките се различават от бенките – по-големи и тъмни петна, които могат да бъдат плоски или повдигнати. Някои бенки могат да прераснат в меланом (рак на кожата), така че винаги трябва да бъдат наблюдавани за промени във формата, цвета или размера.

Акне и нараняване на кожата

Следвъзпалителната хиперпигментация обикновено е временна пигментация (повечето случаи отзвучават в рамките на 2-6 месеца) и представлява реакцията на кожата след получаване на травма, независимо дали става дума за инфекция, акне, кола маска или друго нараняване на кожата като изгаряне, порязване.

Макар че обикновено отминава самостоятелно, може да се прибегне към ускоряване на оздравителния процес чрез различни локални лечения на кожата като хидрохинон, третиноин, кортикостероидни кремове или серии пилинги с гликолова киселина, както и процедури с леко лазерно възстановяване. При поява на следвъзпалителна пигментация е от изключително значение да се избягва слънчева светлина, защото тя обикновено влошава и задълбочава проблема.  

Мелазма

Мелазмата е често срещано състояние на кожата, наблюдавано по-често при жените. Състоянието се свързва с прекалено излагане на слънце, употреба на орални контрацептиви и бременност. Мелазмата се изразява с неправилни кафяви петна по бузите, челото, носа, горната устна и брадичката. Нещо, което отличава мелазма от другите видове хиперпигментация е, че тя се оформя в симетрични петънца.

Най-добрият вариант за лечение на състоянието е естественото ароматно съединение, наречено хидрохинон. Въпреки това не е препоръчителна продължителната му употреба, тъй като част от дерматологичното общество го счита за канцерогенен. Коджиковата и азелаинова киселина, както и третиноинът са чудесни алтернативи на хидрохинона. Продуктите, съдържащи аскорбинова киселина (витамин Ц) и ретиноли, които са по-малко дразнещи форми на третиноин, също помагат при мелазма.

Козметичните процедури като химическия пилинг и лазер с ниска плътност помагат за лечение на мелазма чрез ексфолиране на пигмента, натрупан не само в горния, но и в дълбоките слоеве на кожата.