Д-р Манджукова

Видове слънцезащита

С настъпване на лятото и разхлабване на извънредните мерки за борба с новия коронавирус, съвсем нормално хората започнаха да насочват мислите си към кътчетата за отдих – плажната ивица, планините или парка. И тази година, наред с всички съображения за предпазване от заразата, е необходимо да се подходи с внимание към продължителното стоене на открито и предпазването от парещите слънчеви лъчи. Осигуряването на адекватна слънцезащита, както и всекидневното ѝ използване, могат да предпазят кожата от тежки увреждания и да осигурят нужното ѝ спокойствие.

Богатото разнообразие в търговската мрежа на продукти за предпазване от ултравиолетовата светлина със сигурност може да обърка потребителите. Именно за това те трябва да знаят наличните възможности и по какъв начин препаратите вършат своята работа за защита на кожата.

Активните съставки в слънцезащитните изделия създават ултравиолетови филтри, които осигуряват бариера пред вредните лъчи и не им позволяват да проникнат през кожата. Към настоящия момент са известни два вида защитни средства – физични и химични – като всеки от тях използва различен механизъм за филтриране на лъчите и предпазване на кожата от изгаряне.

Физични слънцезащитни продукти

Този тип средства са физически блокер, който действа като малки огледала, отклоняващи и разпръскващи ултравиолетовите лъчи далеч от кожата. Тъй като те блокират светлината на повърхностно ниво, може да се каже, че са подходящи за защита както от ултравиолетовите А, така и от ултравиолетовите Б лъчи.

Физичните слънцезащитни кремове обикновено са с бял цвят и са видими по кожата веднага след нанасянето им, като едно от основните им предимства е тяхната ефективност веднага след нанасянето им. Въпреки това те могат лесно да се изплакват с вода поради факта, че стоят на повърхността на кожата. Това прави честата им повторна употреба необходимост.

Физичните слънцезащитни продукти съдържат активните съставки титанов диоксид и цинков диоксид или комбинация от двете. Тъй като наночастиците на тези препарати не трябва да се вдишват, препоръчително е да се избягват спрейове и прахообразни форми на подобен вид слънчева защита, за да се сведе до минимум експозицията на белите дробове. 

Химични слънцезащитни продукти

Химичните слънцезащитни продукти се абсорбират от кожата и остават в по-дълбоките ѝ слоеве. Те позволяват на ултравиолетовите лъчи да проникнат през епидермиса, поемат ги и променят в топлина, след което отделят тази топлина от кожата. Голяма част от препаратите съдържат съставки, които могат да поемат ултравиолетовите Б лъчи, но все още тези средства не гарантират пълна защита от ултравиолетовите А лъчи. Това в някои случаи може да доведе до увреждане на кожата.

Абсорбирането на веществата от химичните слънцезащитни изделия изисква между 20 и 30 минути. За да бъдат ефективни, е необходимо да се изчака абсорбирането им от кожата. Друга съществена особеност е, че излагането на директна светлина активизира действието на химическите вещества, което от своя страна налага по-честа апликация. 

Химичните слънцезащитни продукти съдържат оксибензон, авобензон, октиноксат, октокрилен, октизалат, хомосалат или комбинации от тях. Трябва да се отбележи и че някои от съставките могат да запушат порите и да бъдат проблематични за склонна към акне кожа. Наред с това, тези изделия създават проблеми за хора с чувствителна и склонна към розацея кожа, както и тези с хиперпигментация.

Независимо дали потребителите се насочват към химически или физически слънцезащитни продукти, е препоръчително да се спазват някои основни правила, които ще помогнат за по-спокойни часове на открито. Какво следва да съдържа етикетът на средството:

  • Широк спектър (предпазва от ултравиолетови А и Б лъчи)
  • Без аромати
  • Некомедогенен (да не запушва порите)
  • Без омазняващи кожата съставки
  • Без парабени
  • Слънцезащитен фактор над 30