Д-р Манджукова

Видове розацея и възможности за лечението ѝ

Розацея е хронично възпалително състояние на кожата, което засяга все по-голяма част от световното население. Притежава характерна симптоматика – суха кожа и образуване на зачервявания по бузите, носа, брадичката; парене и сърбеж; силно изразени червени линии, породени от видимото увеличение на кръвоносните съдове. Розацеята обикновено поразява между 30-ата и 50-ата година от жизнения цикъл на човек. Основни тенденции при развиването на този кожен проблем са по-честата му поява при представителите на нежния пол (въпреки че и мъжете не са застраховани от развиването му) както и при индивиди с по-светъл цвят на кожата, от северен и източноевропейски произход (въпреки че състоянието може да се развие при всеки тип кожа).

Сред първите признаци на розацея може да бъде инцидентно появяване на зачервяване (възпаление) в областите около носа, бузите, брадичката и челото. Причинители са външни фактори като температурни изменения, замърсена околна среда, ултравиолетови лъчи, а също и някои вътрешни изменения в организма, предизвикани от нарушения в хормоналния баланс, прием на алкохол, високи нива на стрес или прием на тежки лечебни медикаменти. С течение на времето периодичните зачервявания зачестяват и стават все по-устойчиви, като в нередки случаи са придружени от сърбеж и болка.

Пренебрегването на проблема в този етап, особено когато симптомите все по-отчетливо напомнят за необходимостта от намесата на специалист, обикновено водят до появата на подутини, малки гнойни пъпки и разширени кръвоносни съдове, които придават на кожата груб, неравномерен вид. Образувалите се зачервявания лесно се възпаляват, сърбежите се засилват и предизвикват болезненост. Така може да се достигне и до фаза, в която заболяването да обхване зрителните органи. В тези не толкова рядко срещани случаи клиничната картина протича със силно зачервен „кървав“ цвят на очите, сухота и усещането за песъчинки. Вземането на мерки в случая е от огромно значение, тъй като може да се предотвратят усложнения, свързани със загубата на зрение.

В дерматологията са известни 4 типа розацея:

Зачервяване, причинено от разширени кръвоносни съдове

В случаите, когато по лицето се появят зачервявания, които се задържат над 10 мин., (например, след тренировка, прием на алкохол или след значителен престой на открито в горещини), се развива състояние, известно като съдова розацея (еритематотелатектомична розацея). Този тип на заболяването се характеризира със зачервяване, причинено от кръвоносни съдове, които вероятно се дължат на години разширяване и свиване. Дискомфортът, който възниква от това състояние, може да бъде облекчен чрез подходяща грижа за кожата. Важно е внимателно да се подберат почистващи препарати, овлажнители и други продукти, с които ще се избегне излишното дразнене на кожата.
Лазерната терапия може да се използва за свиване на видимите кръвоносни съдове. Процедурата обаче може да бъде болезнена и да причини синини, подуване и в редки случаи инфекция, заради което се препоръчва да бъде извършвана от експерт в областта на дерматологията. Тези симптоми най-често изчезват след седмица.

Папулопустулозна или акнеподобна розацея

Зачервяването и възпалението са характерни признаци и за папулопустулозна розацея, като пъпчиците (акнеподобните лезии) са един от първите симптоми на заболяването.  Част от изследванията сочат, че този подтип на розацея може да бъде свързан с алергични реакции в имунната система на тялото. Други проучвания показват връзка с микробиотата (бактериите) в червата.

Тъй като симптомите на папулопустулозната розацея често много приличат на акне, е важно да се намери специалист с дългогодишен опит, който ще различи двете състояние и може да назначи адекватно лечение. Започването на навременно лечение може да предотврати по-задълбочено развитие на проблема.

Някои от най-често срещаните възможности за лечение на този тип розацея включват перорални антибиотици и локалната терапия за незабавно контролиране на състоянието.

Фиматозна розацея

Розацеята от този тип се различава от другите с гъста, удебелена кожа, която се развива върху носа, като може да засегне и брадичката, ушите, челото и клепачите. Въпреки че заболяването се среща по-често при светлокожи жени, фиматозната розацея засяга главно представителите на силния пол.

Използването на слънцезащитни продукти, както и прилагането на медикаментозно лечение може да предотврати развитието на по-тежко състояние. Както и при други подтипове, ранното диагностициране е от решаващо значение за минимизиране на симптомите.

Окулярна розацея (очна розацея)

Голяма част от хората, които изпитват зачервяване, парене, сърбежи и подуване в очите, не осъзнават, че една от възможностите е да са развили окулярна розацея. В много случаи този тип розацея се среща в съчетание с подтип 1 – зачервяване на лицето, възпаление и видими кръвоносни съдове. Не е изключено очната розацея да предшества появата на зачервявания по носа, челото и бузите, което я прави трудна за диагностициране.

Поддържането на добра хигиена, почистването на клепачите с лишени от тежки съставки продукти (шампоан за бебета), както и нанасянето на топъл (но не горещ) компрес няколко пъти на ден, определено подобряват състоянието и предпазват от прогресия на заболяването. При тежко протичаща клинична картина следва да се започне лечение със стероидни капки за очи или пациентът да се насочи към офталмолог, за да се избегнат усложнения, свързани със зрението.