Д-р Манджукова

Видове ретиноиди

Блестящият външен вид, съчетан със здрава, гладка и изчистена кожа, не е просто въпрос на ДНК – ежедневните навици и специалното внимание към кожата оказват голямо влияние върху образа, който изниква в огледалото. Рутинната грижа и използваните козметични продукти имат своето значение, тъй като с течение на годините процесите, които протичат в организма (наред със замърсената околна среда, климатичните особености и най-вече слънчевите лъчи), се отразяват на кожата. За щастие науката работи в полза на хората и предоставя редица възможности за забавяне и намаляване на зловредните ефекти върху кожата.

Вероятно не съществува човек, който да не е прибягвал до употреба на ретиноиди в рутинната грижа за кожата си, за да предотврати появяващите се белези на времето. Ретиноидите са златен стандарт, когато става въпрос за борба срещу бръчки и фини линии. Те са производни на витамин А, действат чрез свързване с рецепторите на ретиноева киселина, което ги прави много мощен съюзник срещу стареенето. Чрез тях се увеличава оборотът на кожните клетки, намалява се склонността на клетките и кератиновите остатъци да се слепват и запушват порите, увеличава се производството на колаген и се намалява обезцветяването. По този начин ретиноидите могат да съдействат за различни проблематични състояния като нежелано пигментиране, акне и псориазис.

В зависимост от съответния тип кожа и появили се проблеми, специалистите препоръчват част от широката гама съставки, които попадат под голямата шапка на ретиноидите – ретинол, ретиноева киселина, адапален, третиноин и други. Всяка от тях действа по различен начин върху кожата. При избора на правилния ретиноид, който може да бъде добавен към рутинната грижа за кожата, трябва да се имат предвид следните свойства

Ретиноева киселина: Тя представлява активна форма на ретинола, в която се разгражда витамин А, за да бъде използван от кожата. Киселината подпомага растежа на клетките, стимулира производството на колаген и еластин и подобрява пигментационните петна и промяната в цвета.

Ретинол: През годините ретинолът се е превърнал в една от най-търсените съставки в козметичните продукти за рутинна грижа, с ненадмината ефективност при справяне с най-често срещаните признаци на стареене. Известно е, че ускорява клетъчния оборот, засилва производството на колаген, изглажда и изравнява тена на кожата.

Третиноин (известен също като Retin-A, Renova): Това е ретиноид, който в най-меките си форми се използва против стареене. При по-силни форми той се използва при проблематично акне.

Тазаротен (Tazorac): Считан за един от най-мощните локални ретиноиди, тазаротенът в по-ниска концентрация обикновено се използва за лечение на акне, докато за псориазис се предписват по-силни дози.

Изотретиноин (известен още като Accutane): Това перорално производно на витамин А е по-мощно от локалните сортове поради приеманата му форма и се използва за по-агресивни, кистозни форми на акне или заличаване на белези.

• Адапален: Адапален 0,1% гел е наскоро одобрен ретиноид, който е подходящ за чувствителна кожа, тъй като няма странични ефекти и не дразни кожата в сравнение с други ретиноиди. Показва отлична ефикасност при лечение на акне.

Ретинал / ретиналдехид: Една от най-новите разновидности на ретиноидните съставки, с подчертаната си способност да подпомага със същите ползи против стареене както ретинола, но с по-бързо (до 11 пъти) и по-ефективно действие от него. Доказано е, че този вид ретиноид се понася по-добре от кожата.

Алтернативи на ретинол на базата на растения: Някои, базирани на растения, ретиноиди показват анти-стареещо действие. Бакухиол, екстракт от растението babchi, е една от малкото алтернативи на ретинола, които проучванията подкрепят срещу бръчки и фини линии.

Докато ретиноидите са приветствани заради доказаните си ползи и забележими резултати, те също така могат да покажат определени странични ефекти, особено при потребителите, които ги използват за първи път. Ретиноидните продукти могат първоначално да дразнят и / или изсушават кожата. Поради това е разумно да започнете употребата им веднъж или два пъти седмично и бавно да се увеличава дозировката им.  Нанасянето на малко количество (колкото грахово зърно) може да бъде и полезно, и да не даде страничен ефект. Преди прилагане кожата трябва да е напълно суха, а добавянето на овлажнител след ретиноида съдейства за намаляване на дразненето.

Слънчевата светлина също влияе върху стабилността на ретиноидите, което означава, че е най-добре да се използват през нощта. Използването на ретинол може да направи кожата по-чувствителна към слънце, затова е задължително нанасянето на слънцезащитен крем с широк спектър и над 30 предпазващ фактор. И не на последно място, трябва да се запомни, че високите дози витамин А по време на бременност могат да бъдат опасни за плода и да причинят увреждания.