Д-р Манджукова

Видове продукти в грижата за кожата – наръчник за начинаещи

Опитният потребител познава специфичните нужди на кожата си, лесно и бързо се ориентира в огромното разнообразие от активни съставки и опаковки, и в крайна сметка поддържа външния си вид здрав и свеж. За неопитните потребители, обаче, е напълно вероятно грижата за външността да представлява изпитание и да се характеризира основно измиване с вода и нанасяне на крем. Навлизането дълбоко в дебрите на тази тема би могло да донесе тотално объркване в хората, когато застанат пред огромното разнообразие от продукти, които освен по вид се различават по форма и съдържание. В помощ на тези, които искат да отделят по-голямо време на своята красота и смръщено се чудят каква е разликата между гел, серум и пяна, се предлага бърз и лесен наръчник за избор на подходящата рутинна грижа и за това какво представляват козметичните продукти. Целият този процес започва с определяне на типа кожа – суха, мазна или чувствителна и специфичните състояния или заболявания, които трябва да бъдат адресирани.

Почистващи препарати

На първо място винаги стои почистването, защото чистата кожа е абсолютното задължително условие, върху което да се надгражда. Независимо дали се използва плътен слой декоративна козметика и грим, или изборът всеки ден е лека спирала и малко руж всяка вечер кожата трябва да бъде почиствана. Дори, когато е оставена без грим, по нея се натрупват замърсявания, прах и бактерии. На първо място, през нощта клетките си почиват и се „презареждат“. Освен това подхранващите кожата средства и изделията за третиране на конкретни състояния се нанасят и действат оптимално при добре изчистено лице. Сега идва трудната част – с какво да се почиства лицето? Съществуват най-различни по вид и съдържание продукти за почистване на лицето – гелообразни, пяна, мицеларна вода, безсулфатни формули, тоник, олио. При всички положения изборът трябва да бъде върху специален продукт за лице, като е препоръчително да не се използват сапуни и душ-гелове за тяло, защото те са прекалено агресивни и обикновено докарват раздразнения.

Тонери

Почистването на последните следи от сапун и други изчистващи препарати е от голямо значение, а тонерите извършват точно това действие и помагат при зачервяване, възпаление и натрупване на омазняване. Те премахват замърсяванията от порите и предразполагат кожата, оставяйки я готова за следващата част от всекидневната грижа.

Тонерът е важна стъпка във всеки  режим за външния вид, защото балансира нивото на pH на кожата, което означава, че подобрява способността ѝ подхранващите съставки в последствие. Тонерите помагат за почистване на кожата, а след това я дезинфекцират, премахвайки бактерии и други вредни микроорганизми. И накрая, тонерите абсорбират всички остатъчни замърсявания, които могат да останат по повърхността.

Ексфолианти

Ексфолиантите заслужават да бъдат обособени като отделна стъпка в рутинната грижа за кожата, която не бива да се пропуска. Съвсем простичко казано това са формули, които премахват мъртвите кожни клетки и най-общо се разделят на химически и физически. Освен това, те отварят порите и позволяват изчистването им в дълбочина, което пък е превенция срещу развиване на акне и възпаления. В допълнение химическите ексфолианти са леки киселини, които понижават pH на кожата и спомагат за унищожаването на зловредните бактерии. В тази стъпка място намира и химическия пилинг, който отстранява мъртвите клетки в по-голяма дълбочина в сравнение с ексфолиантите. Обикновено съдържат гликолова, салицилова или млечна киселина и се използват веднъж на една или две седмици, като са насочени към премахване на белези, бръчки, увреждания от слънцето и хиперпигментации. Препоръчително е пилингът да се извършва от специалист, макар че има и продукти за използване в домашни условия, които трябва да се използват задължително според инструкциите на опаковката и с повишено внимание. Химическият пилинг е противопоказен за страдащите от розацея и екзема, тъй като могат допълнително да наранят и възпалят кожата.

Серуми

Серумите са основен „играч“, тъй като малките им молекули позволяват дълбоко проникване в кожата. Те са лек, воден лосион, който се нанася, след като се почисти лицето. Обикновено се използват за третиране на анти-ейдж с активни съставки като ретиноли, ретиноиди и пептиди, които осигуряват на кожата антиоксиданти и помагат в борбата със свободните радикали; за кожни алергии и възпаления се използват топични стероиди, а салицилова киселина и бензоинов пероксид са идеални за терапия на акне. Не всички серуми се използват с еднаква честота и поради тази причина трябва да се спазват указанията на опаковките. Някои от тях могат да се използват всяка сутрин и вечер, други – само вечер, а трети – едва няколко пъти в седмицата. Не се препоръчва смесването на серуми с хидратиращи продукти с цел пестене на време.

Околоочен крем

Зоната около очите е много нежна и също изисква специално внимание. В борбата срещу образуването и задълбочаването на характерните фини линии и бръчки се използват средства, след които задължително се нанася и хидратиращ продукт. Козметиката за тази част от лицето е формулирана по определен начин, за да успее да проникне във фината кожа около очите и най-често включва кафеин срещу подпухналост, глицерин, лайка, хиалуронова киселина, антиоксиданти и пептиди. Специалистите съветват вечерно време, преди сън, да се използват препарат с ретинол или пептидни кремове за очи, тъй като те стимулират производството на колаген.

Маски за лице

На пазара има много различни видове маски, вариращи от хидратиране на лицето, изсушаване и дори изсветляване, което ги прави полезни за всички типове кожа. Специалистите съветват да се използват поне веднъж седмично, като промените във вида на кожата стават забележими още след 2-3 път от използването им. Ефектът на маските за лице ще бъде задействан много по-бързо, ако поставянето им се случва върху чиста, ексфолирана кожа, така че активните съставки в съдържанието им да проникнат лесно и безпроблемно в дълбоките слоеве.

Продукти за третиране на определен проблем

Лечението на дадено състояние, което се е появило или развило върху кожата е следващият етап в грижата за кожата, при който след почистване и ексфолиране се нанасят съставки за лечение на проблеми като акне, тъмни кръгове, фини бръчки и линии, хиперпигментация, възпаление, застаряване, алергични реакции, екзема и др. Независимо от заболяването или състоянието, лечението трябва да започне навреме и да бъде назначено от опитен специалист, защото неглижирането ще доведе до задълбочаване и влошаване.

Най-често срещаните активни съставки в лечението са ретиноиди като третиноин и адапален за справяне с фините линии и бръчки, локални стероиди за кожни алергии и възпаления и салицилова киселина и бензоил пероксид за лечение на акне. Витамин Ц и растежни фактори могат да бъдат открити във формулите за лечение против стареене.

Хидратиращи средства

Важно е да се уточни, че хидратацията е необходимост, от която се нуждае всеки тип кожа, дори и мазната, която също има нужда от определени нива на влага. Изобилието от овлажняващи продукти наистина е огромно, но неписано правило е изборът да пада върху такъв, който съдържа глицерин или хиалуронова киселина. Овлажнената кожа е здрава и еластична, лишена от проблеми като дълбоки линии и бръчки. Хидратацията е основна стъпка във всяка рутинна грижа, независимо по кое време на денонощието, като вечер тя е финална фаза след почистване и нанасяне на серуми.

Слънцезащита

Слънцезащитата е изключително важна по всяко време на годината, независимо от мястото и климатичните особености – тя не е запазена марка само за лятото край морето, но е задължителна и през зимата в планината, и през деня в офиса. Популярно средство за защита от слънцето е са средствата под формата на крем или лосион, които се прилагат върху кожата, за да се предотврати увреждане от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Тази защита помага не само за предотвратяване на слънчево изгаряне, но може да попречи за развиването на по-сериозни проблеми като меланом и други видове рак на кожата.

Слънцезащитният крем помага, като абсорбира или отразява вредните лъчи, преди да достигнат до кожата. Той съдържа съставки, които предпазват от някои от директните ефекти на слънчевата светлина през определени часове от деня, когато слънчевите лъчи са особено вредни.