Д-р Манджукова

Видове подутини под очите – симпоми и процедури за лечението им

С напредването на възрастта съвсем естествено започват да се появяват първите признаци на остаряването, които засягат целия организъм, в това число и кожата на лицето. Тези необратими процеси, които връхлитат кожата ден след ден не бива да бъдат повод за притеснение – появата на акне е често срещана в периода на пубертета, започва да става все по-суха на средна възраст, докато бръчките и фините линии се появяват и задълбочават с всяка изминала година. За всеки от тези проблеми дерматологията е намерила решение и ако не може да спре тези процеси, то поне да забави развитието им.

Освен това обаче, на преден план могат да се появят и други състояния, които не застрашават здравето, но за сметка на това носят със себе си психологически дискомфорт. Малките, бели подутини, които се появяват под очите, наречени пилешка кожа, не са причина за безпокойство, тъй като представляват натрупвания в порите, но често са възприемани отрицателно особено от хората, които държат на своя външен вид. В тези случаи най-точния отговор може да даде опитния дерматолог; да прецени какво представляват подутините и как най-бързо пациентите могат да се отърват от тях. Причина за пилешка кожа под очите може да бъдат:

Алергична реакция

Алергиите могат да бъдат основната причина за различни симптоми по кожата. Един често срещан симптом на алергична реакция са подутини или копривна треска, които могат да причинят дразнене и сърбеж, което може да доведе до възпаление на кожата.

Малки бели подутини могат да се появят поради алергична реакция, причинена от прилагането на козметичен продукт. Повечето алергии отшумяват сами без лечение, но е препоръчително да се избягват храните или продуктите, които са причинили реакцията.

Милиуми

Малки, бели подутини, които се появяват по кожата, най-вече под очите и бузите, се наричат ​​милиуми. Образуват се чрез натрупване на кератин в порите на кожата. Когато кератинът запуши порите на лицето, се образуват малки подутини с вид на пилешка кожа. Милиумите са често срещани при деца и бебета, но могат да се развият и при възрастни.

Кератоза Пиларис

Кератоза Пиларис не е сериозно състояние, но може да бъде дразнещо и също може да бъде наречено пилешка кожа, заради малките и груби повдигнати подутини. Състоянието се причинява от натрупване на мъртви кожни клетки в космените фоликули, а образувалите се неравности изглеждат бели.

Опитният експерт може да предложи възможности за лечение, които са по-интензивни и да отнемат няколко седмици или месеци, за да успокоят състоянието на кожата.

От една страна те могат да препоръчат лечение с ретинол. Той е вид ретиноид, който е способен да изпълнява три важни функции, за да намалят появата на подутини под очите:

  1. ексфолира кожата, и помага за отварянето на милиумите;
  2. помага за стимулиране на обновяването на колагена, за да удебели кожата;
  3. изсветлява тъмните кръгове под очите, за да намали цветовия контраст между белите подутини и хиперпигментираната кожа.

Сухата кожа може да бъде сърбяща и раздразнена сама по себе си, но може да влоши състояния като кератоза пиларис или милиуми. Поради тази причина специалистите препоръчват редовно овлажняване с лосиони и мехлеми. Кратките топли бани могат да помогнат за разхлабване на порите, а добавянето на овлажнител след това да помогне за поддържане на кожата хидратирана и в последствие за намаляване възможността за появяване на пилешка кожа.

Ако рутинните грижи вкъщи не помогнат, дерматологът може да препоръча няколко други лечения. Тези терапии обикновено са по-интензивни и помагат за намаляване на появата на груби подутини.

Микродермабразио – Интензивно ексфолиращо лечение, което може да ускори клетъчния оборот и да отстрани мъртвата кожа, която може да запушва порите.

Химически пилинг – Козметично лечение, което действа и като ексфолиант. Ускорява образуването на нова, свежа кожа.

Дероуфинг – Тази процедура използва стерилизирана игла за отстраняване върха и вътрешността на милиумите.

Криотерапия – Милиумите могат да бъдат замразени върху лицето с течен азот. Тази процедура е твърде рискована за подутини, които са много близо до очите.

Пилешката кожа под очите може да бъде предотвратена чрез спазване на определени процедури за грижа за кожата:

Редовното почистване и ексфолиране на кожата помага за подобряване на обмяната на клетките и предотвратява натрупванията в порите, което може да доведе до описаните състояния.

Нанасянето на нощен крем с витамин А и Е може да помогне за регенерирането на нови кожни клетки, да хидратира и подхрани деликатната кожа около очите.