Д-р Манджукова

Видове алкохоли в козметиката

Няма човек на тази планета, който да не е запознат със свойствата на алкохола. Познат на човечеството от хиляди години – главно за приготвяне на напитки – в наши дни алкохолът намира приложение в различни сфери – хранително-вкусова, медицина, домакинство, битова химия, козметика и др. Твърде широката му употреба обаче е предмет на множество дискусии относно ползите, които носи и вредите, които може да причини.

От десетилетия алкохолът се използва като основна съставка в козметичната индустрия. Огромна част от производителите залагат на неговите антимикробни качества при изработка на кремове, лосиони, серуми, дезодоранти. Въпреки това, все още се поставят под въпрос качествата му, като често е посочван като основна причина за раздразнената и суха кожа.

Ето защо, всеки потребител следва да добие поне малка представа за неговата природа.

Терминът алкохол най-често се използва, когато се говори за етилов алкохол или етанол. Това е безцветна, летлива течност с лек аромат, употребявана най-вече в хранителната промишленост и се добива от зърно (пшеница или ръж), царевица или захарна тръстика в процеса на ферментация на захар. В химията обаче алкохолът е част от голяма група вещества, чиито молекули съдържат хидроксилен елемент. Съставки като глицерин, ментол и много растителни восъци са също алкохоли според тяхната химична структура. Задълбочен и подробен поглед в глобалната мрежа и информационни източници относно основните съставки в козметиката за разкрасяване, хората може да изпитат известно объркване.

А истината е следната:

Наличието на алкохол в продуктите за грижа може да доведе до изсушаване и дори възпаление на кожата. Използването на средства, които съдържат съставки като специално денатуриран (създаден за индустрията), пропилов, етилов, метилов или изоприл алкохол придават на продуктите бързо изсушаващо действие, веднага обезмасляват кожата и ѝ придават груб и люспест вид. Когато имената на тези елементи се намират сред първите шест съставки на етикета на продукта, без съмнение това означава, че те биха могли да нанесат дехидратиране и увреждане на кожата. Въпреки че този тип алкохоли помагат на съставки като ретинол и Витамин Ц да се абсорбират от кожата много по-ефективно, в същото време те могат да нарушат бариерната функция на кожата и да доведат до ерозия на повърхността ѝ. По този начин вместо желаните резултати за възстановяване, подмладяване и подновяване, ще се постигне напълно противоположен ефект от изсушаване, зачервяване и набръчкване.

Изкушението за използване на продукти с етилов алкохол, които могат да придадат матов вид на силно омазняващата се кожа, по никакъв начин не отговаря на очакванията. Съединението изсушава повърхността, а с това си действие провокира производството на допълнителни количества себум. Резултатът, както може да се досети всеки, е появяване на черни точки и акне.

От друга страна, наред с използването на специално денатурирани видове алкохоли, приложение в козметичната индустрия намират и мастните алкохоли, които са абсолютно недразнещи и в някои случаи могат да бъдат изключително полезни за кожата. Към този вид спадат – цетилов, стеарилов, арахидилов алкохол, които в малки количества едновременно придават фина текстура на кожата и спомагат за запазването на стабилността на съставките в продуктите. Разбира се, от изключително важно значение е да се направи разлика между тези чисти за кожата формули и проблематичните видове алкохол.

Именно тук е и ролята на специалиста, който препоръчвам – нека да бъде дерматолог, а не консултант в козметичен магазин. Той най-ясно трябва да разграничи добрите и полезни съставки, както и да посочи правилните продукти, съответстващи на съответния тип кожа.