Д-р Манджукова

Вампирският лифтинг – олицетворение на младостта

Векове наред учените търсят формулата на вечната младост. Редица изследвания са правени, за да се намерят алтернативи за поддържане на организма във възможно най-добро състояние, а кожата стегната и гладка. С напредването на медицината се появяват нови и добиващи популярност методи за възвръщането на елегантния външен вид, намаляване на бръчките, прикриване на белези, отстраняване на неестетични образувания. В това число можем да добавим и навлизащите процедури за освежаване на кожата, захранването ѝ с колаген и стимулиране изграждането на нови клетки.

Един от тези нови способи се нарича PRP терапия (Плазмотерапия), известен още като „Вампирски лифтинг“ – напълно нов метод, навлязъл отскоро като естетична процедура, който спомага за подмладяването и регенерирането на кожата. Терапията Вампирски лифтинг разчита изцяло на способността на организма да се възстановява и да заздравява засегнати от белези, рани и контузии места.

Самата процедура е сред най-предпочитаните в естетичната дерматология, тъй като използва богата на тромбоцити плазма, извлечена и отделена от собствената кръв на пациента. Човешката кръв съдържа формени елементи и течно клетъчно вещество – кръвна плазма. Известно е, че 90 % от състава на кръвната плазма е вода, а останалите съставки са белтъци, минерални соли, ензими, хормони, витамини и именно те играят съществена роля при възобновяването на клетъчните структури, лекуването на рани и контузии. Точно поради тази причина плазмотерапията се използва в различни направления като хирургия, ортопедия, стоматология, спортна медицина и дерматология.

Методът PRP е слабо болезнен и представлява инжектиране в повърхностните слоеве на кожата на предварително обработена в специална центрофуга, изобилстваща на тромбоцити, плазма. За целта, първо се взема минимално количество кръв от вената на пациента, като по този начин се търси пълна биологична съвместимост и отпадане опасността от негативни алергични реакции на организма. Кръвта се поставя в специална апаратура, която отделя плазмата (жълтеникаво-прозрачна течност) и я подготвя за подкожно въвеждане в предварително набелязаните за третиране зони.

Предимствата на Вампирския лифтинг са в неговата всеобхватност. Практиката показва, че в естетичната медицина плазмотерапията се използва за заличаване на бръчки, лечение и премахване на белези от акне, намаляване на тъмни петна около очите и хиперпигментации, лечение на алопеция и косопад, третиране на стрии. Освен това методът може успешно да се комбинира с други козметични процедури, търсейки засилване на ефекта и по-бързи видими резултати – инжектиране на ботулинов токсин, химически пилинг, поставяне на дермални филъри, лечение с лазер и др.

Манипулацията не изисква период за рехабилитация. Резултатът от вампирския лифтинг се наблюдава в края на първия месец от инжектирането, а изцяло подмладената и възстановена кожа – няколко месеца по-късно и след извършването на поне още 2 или 3 процедури.

Изразявам своите предпочитания за PRP методът, който е напълно естетичен и доказан с времето като възвръщащ младостта на кожата – тя става по-гъвкава, еластична, възвръщаща естествения си блясък. Вампирският лифтинг е едно от доказателствата, че елексирът на младостта не е тайна и всеки един от нас може да се възползва от него.