Д-р Манджукова

“Божествената пропорция” на устните

Устните са съществен компонент на симетрията и хармонията на лицето. Формата и обемът им са от голямо значение, когато се говори за усещане и възприемане на красотата. Проекцията и относителните размери на горната и долната устна са толкова важни за естетиката на устните, колкото и съотношението на устните към останалата част от структурата на лицето. Точно поради тази причина в последните две десетилетия голяма популярност набраха и козметичните процедури за промяна във формата и големината на устните, но в някои случаи резултатите са катастрофални. Пълнителите за устни не навсякъде имат добра репутация, именно заради твърде големия брой на така наречените „патешки устни“ и ужасяващите размери, които също са често срещани.

Постигането на перфектния вид изисква не само умение и прецизност, но и известна доза артистичност. За опитният специалист нехирургичната естетика е не само наука, но и форма на изкуството, а основното правило, на което той подчинява своите знания и качества, е златното съотношение.

Златното съотношение, известно още като „златната среда“ или „божествена пропорция“, е математическо понятие, което твърди, че оптималната естетическа съразмерност между два обекта е 1:1.618 (като числото 1.618 се изписва с гръцката буква фи). Тази концепция е проследена чак до гръцкия математик Евклид и е може би най-добре изтъкната в илюстрацията на Леонардо да Винчи за Божествената пропорция, написана от италианския математик Лука Пачоли.

В природата това съотношение е много осезаемо, като може да се забележи по образеца върху черупките на охлювите, листата на дърветата и храстите както и при разцъфналите цветя. Божествената пропорция се наблюдава и при хората, като в идеалния случай долната устна трябва да бъде 1.618 по-голяма от горната. По същия начин горната устна трябва да стърчи навън 1.618 повече от долната устна, когато се гледа отстрани; както и устните трябва да са 1.618 пъти по-широки от ширината на носа.

Имайки предвид това съотношение, способният естетичен дерматолог може да постигне забележителни резултати като предварително набележи точните и подготви необходимото количество – нито повече, нито по-малко – и по този начин да се приближи до възможно най-близо до златно съотношение. Преувеличаването на тази съотносителност може да доведе до „патешки устни“ или неестествен външен вид. Ето защо е от изключително значение да се подбере внимателно реномиран медицински център, както и компетентен експерт, извайващ устните по т. нар. златни пропорции.

Преди запазването на час е редно пациентите да се запознаят с някои основни правила, които ще гарантират желания от тях вид на устните:  

Избор на реномиран център и опитен специалист

Както вече беше споменато, красивите и съразмерни устни зависят от опита и уменията на експерта, които поставя филърите. Именно поради тази причина е препоръчително желаещите за промяна на устните да се насочат към медицински център с добро реноме. Освен отлични специалисти, престижните клиники работят с продукти от доказан на пазара производител. Дермато-козметичен център Belle Femme предоставя великолепни възможности за корекция на обема и формата на устните, които следват установения златен стандарт. Във всекидневната си дейност центърът работи с най-добрите утвърдени на пазара марки, които с годините са убедили със своята ефективност и дълготрайност.

Реалистични очаквания

Филърите с хиалуронова киселина са най-добрият начин за постигане на по-пълни устни, а също така и за леко увеличаване на техния обем. Въпреки това, въпросните продукти не променят формата и за това е добре специалистът да постави лимит на използваното количество, тъй като в противен случай се увеличава рискът от изпъкнали, огромни и несъразмерни с лицето устни. Обикновено за нови пациенти се препоръчва само 0,5 мл., за да се добави фин обем, плътност и изящна настройка. Възможно най-добрият вариант е преди сесията да се проведе предварителен разговор, като пациентът може да представи своите очаквания, а естетикът да посочи дали медицината може да отговори на тях.