Д-р Манджукова

Биотин – универсално средство за здрава коса

Косопадът и оплешивяването обикновено се считат за проблеми, които засягат мъжете, но всъщност реалността е не по-малко стресираща и за нежния пол. А за всички е ясно, че косата е в основата на привлекателния външен вид и когато тя изглежда изморена, вехнеща и все по-оредяваща, трябва да се прибегне към спешни мерки. Аптеките и козметичните магазини предлагат изключително богато разнообразие от средства за проблеми с изтънелия и „боледуващ“ косъм. Точно там е мястото, където потребителите могат да се срещнат с едно универсално средство за лечение, заздравяване, обем и блясък – биотин.

Витамин Б7 или витамин Х, известен още като биотин е изключително важен елемент от групата Б-комплекс, който се намира в човешкото тяло (стомашно-чревните бактерии обикновено произвеждат достатъчно от веществото, за да задоволят телесните нужди), както и в някои храни като яйца, мляко, ядки и зърнени храни. Една от основните му функции е превръщането на въглехидратите, мазнините и протеините в необходимата енергия за целия организъм.

Тъй като е водоразтворим, излишъкът от биотин не се съхранява в тялото а излиза от него чрез изпотяване или уриниране. Въпреки това, учените твърдят, че спазването на здравословна и балансирана диета, е напълно достатъчно за поддържането на високи нива от този витамин. Дефицитът му се случва твърде рядко, като в тези случаи експертите съветват да се ядат богати на съставката храни или да се нанася локално върху кожата/скалпа.

Задълбочени изследвания показват, че всичко, което причинява недохранване или пречи на стомашно-чревната функция, може да допринесе за развитието на дефицит на биотин. Факторите, които допринасят или причиняват липса на витамин Х, включват:

 • липса на биотин в родителската диета по време на бременност или кърмене
 • наследствени състояния, които причиняват дефицит на ензими, необходими на биотина за работа или освобождаване от храните
 • твърде много авидин, съединение, което нарушава усвояването на биотин, често срещано в храни, като сурови яйца
 • продължителна употреба на антиконвулсивни лекарства
 • стомашно-чревни състояния, които пречат на абсорбцията на биотин
 • хронична употреба на алкохол или венозни лекарства
 • изотретиноин, лекарство против акне
 • гастректомия или частична гастректомия
 • тежко или хронично недохранване, по-често срещано при хора над 65 години, екстремни спортисти и тези с анорексия или булимия
 • антибиотици
 • пушене

Дефицитът на този естествен елемент води до състояния на коремни спазми, болка в мускулите, кожен обрив и косопад. В тези случаи е задължително да се проведе консултация с лекар, за да може той да определи дневна от витамина. Обикновено тя варира според възрастта като за над 10-годишните е между 30 и 100 микрограма (mcg) на ден. Бебетата и децата трябва да получават:

 • раждане до 3 години: 10 до 20 микрограма (mcg)
 • на възраст от 4 до 6 години: 25 mcg
 • на възраст от 7 до 10 години: 30 mcg

Бременните и кърмещите, може да се нуждаят от по-високи нива на биотин.

Тъй като добавките, съдържащи витамин Б7 не рядко причиняват проблеми в случаите на неконтролируем прием или при използване на съставката, когато не се наблюдава недостиг, може да се наблюдават кожни обриви, проблеми с отделянето на инсулин и проблеми с бъбреците. Поради тази причина медиците препоръчват да се приемат храни богати на биотин като банани, моркови, варени яйчни жълтъци, сардини, ядки, бобови растения, пивоварни дрожди, хранителни дрожди, черен дроб, карфиол, сьомга и гъби.

Изтъняването и загубата на косата може да бъде много мъчително и влияещо върху самочувствието и настроението. Срещата с дерматолог може да бъде само от полза за пациента, като практикуващият лекар следва да намери ефективен и бърз начин за справяне с проблема. Възможните причини за изморената и падаща коса са генетична предразположеност, стресови фактори, не рядко и неправилна грижа за нея. Към тях може да се причисли и недостигът на биотин, но това трябва да бъде доказано в медицински условия, като не се прибягва до домашни лечения с веществото.