Д-р Манджукова

Биоревитализация – неизчерпаеми предимства за всеки тип кожа

С напредването на възрастта, човешкото тяло се изправя пред нови предизвикателства, а всеки индивид трябва да намери правилната формула – спорт, подходящ хранителен режим, избягване на стреса, здрав сън и др. – за да поддържа организма си в добро здраве. Отпечатъкът на годините започва своите проявления на най-видното място – външната обвивка. Кожата е най-големият орган при хората и нейната основна функция е да предпазва тялото от атаките на вредни патогени (бактерии и вируси), да охлажда в случаите на високи температури и да задържа липиди и вода, за да не се дехидратира организма. Отпечатъкът на времето обаче, оказва влияние не само върху нейните функции, но ѝ към естетическия ѝ вид. С годините тя се видоизменя, постепенно губи своята еластичност, започва и образуването на фини линии и бръчки.

Въпреки че няма начин времето да спре и да се запази гладкия и стегнат вид на кожата, формирането на стабилна рутинна грижа против стареене със сигурност може да помогне за забавяне на видимите признаци на възрастта и да подобри външния вид на различни кожни проблеми. В помощ на поддържането на свеж и младежки вид могат да бъдат включени и модерните естетични процедури, които доказано осигуряват необходимите вещества на външната бариера, за да изпълнява безупречно тя своите основни функции. Иновативните технологии в областта на дерматологията имат ключова роля за забавяне белезите на старостта – бръчки, фини линии, пигментни петна, отпуснатост и др.

Биоревитализацията е една от най-новите процедури в естетичната медицина, при която се засягат основните причини за естественото стареене на кожата чрез инжектиране на коктейл в епидермалните слоеве. Три основни компонента осигуряват дълготраен комбиниран ефект: Високомолекулната хиалуронова киселина оставя дълбоко, дълготрайно и  хидратиращо отражение. Антиоксидантът манитол удължава действието на хиалуроновата киселина и предпазва клетките от разрушаващото действие на свободните радикали. И не на последно място по важност – кожата се подхранва и стимулира да образува колаген от витамини и други полезни вещества. Чрез тази магическа комбинация, коктейлът доставя супер хидратация, по-добър тонус и еластичност на кожата, което от своя страна води до цялостен, по-млад и здрав вид.

Процедурата биоревитализация всъщност е доста подобна на мезотерапията. Две важни разлики между тях са дълбочината на инжектиране, както и периодът от време, в който трябва да се повтори процедурата. При биоревитализацията дълбочината на инжектиране е малко по-голяма, тъй като коктейлът съдържа висококонцентрирана хиалуронова киселина с високо молекулно тегло, която се инжектира в по-дълбоките слоеве на кожата. Хиалуроновата киселина остава в кожата за дълго време, докато това не е задължително при компонентите на мезотерапията. На практика са необходими по-малко повторения, когато се прави биоревитализация, а периодът между процедурите е по-дълъг в сравнение с мезотерапията. Със сигурност ефектът от самата биоревитализация се забелязва много по-рано и продължава по-дълго.

В основата на този метод, чрез който се предотвратяват ранните признаци на стареене, е хиалуроновата киселина. Тя поддържа кожата млада, здрава, стегната, еластична и лишена от характерните за остаряването проблеми. Известно е, че с преминаването в по-зряла възраст индивидите губят хиалуронова киселина и колаген, а тяхното възпроизвеждане в тялото се забавя. Кожата става по-тънка, по-малко еластична, тонусът се намалява, образуват се бръчки и качеството на обвивката като цяло се влошава.

През 2007 г. американски учени доказаха, че с инжектирането на хиалуронова киселина в дълбоките слоеве на кожата започва стимулирането на синтеза на колаген и овлажняването на кожата. Хиалуроновата киселина притежава мощен хидратиращ капацитет, тъй като свързва 50 пъти повече вода от собствената си маса.

В резултат на интервенцията кожата се хидратира отвътре, възстановяват нейните свойства, за да се достигне в последствие до силен лифтинг ефект, благодарение на новообразуваните дерма влакна. Следователно, чрез извършване на биоревитализация с препарати на хиалуронова киселина е възможно да се получи дълготраен и същевременно подобряващ се вид на кожата (поради индуциран синтез на колаген). Отзивите на пациентите за процедурата за биоревитализация са само положителни.

Самата терапия започва с нанасяне на анестетичен крем за обезболяване върху предварително набелязаната за третиране зона. След 30 минути кожата се дезинфекцира и биоревитализиращият коктейл се инжектира с множество малки инжекции. Използваните игли са тънки, което значително намалява риска от увреждане на инжекцията.

След процедурата може да се нанесе маска за успокояване на зачервяването на лицето или просто да се постави защитен крем.

Цялата процедура отнема до час и е безболезнена. Средно са необходими 3-4 сесии на интервали от един месец. Времето на престой варира в зависимост от индивидуалните характеристики на пациентите. При повечето зачервяването преминава след няколко часа, при други – не се забелязва.

Най-малко 12 часа след интервенцията не се препоръчва използването на грим и по-силна физическа активност, водеща до изпотяване. След този период обичайната грижа за кожата трябва да продължи.

Няма специфични ограничения преди биоревитализацията, но седмица преди процедурата е препоръчително да се избягва приема на аспирин и други нестероидни противовъзпалителни лекарства срещу болка, температура или възпаление. След процедурата е разумно да се избягва сауна, баня, басейн, ултравиолетови лъчи от 3 до 7 дни.

При какви състояния се препоръчва процедурата:

 • за суха и тънка кожа, склонна към бръчки
 • при фотоувреждане на кожата
 • за дехидратирана кожа
 • при появата на първите признаци на стареене
 • за кожа, която дълго време е била изложена на слънце
 • за кожа, която дълго време е била изложена на ниски температури

Кои зони могат да се третират с биоревитализация:

 • лице
 • шия (регенерира и постига по-добър тонус – плътност на кожата)
 • деколтето
 • бръчки над устните
 • тъмни кръгове под очите

Избрани области на тялото също могат да бъдат третирани:

 • длани
 • стомах
 • бедра
 • кожата на ръцете над лактите

Противопоказания:

 • Бременност и период на кърмене;
 • Автоимунни заболявания;
 • Локални кожни инфекции в планираната област;
 • Остри инфекциозни заболявания.