Д-р Манджукова

Бета глюкан за укрепване здравето на кожата

В  днешния дигитален свят на всеки екран може да срещнем реклами за козметични продукти. Серуми, ексфолианти, хидратанти и маски за лице се появяват на мобилния ни телефон, лаптопа, телевизора и обещават здрава, гладка, стегната кожа, заличаване на бръчки и младежки вид. Огромното разнообразие не винаги обаче води до качество, а постоянното изпробване на нови и модерни средства не винаги води до желания ефект. В голяма част от случаите представяните резултати са незадоволителни и краткотрайни.

Именно поради тази причина, при избора на продукт, който да включим в рутинната грижа за кожата, най-важни са съставките и дали те са подходящи за нашия тип кожа. Всички сме чували за ретинол, колаген, хиалуронова киселина или омега мастните киселини. Какво обаче знаем за бета глюканът?

За разлика от маслото от чаено дърво или серамидите, бета глюканът е по-малко известен като съставка, която обаче се появява във все повече продукти за красота. Той е изключително подходящ за чувствителна и реактивна кожа, като помага за нейното успокояване и възстановяване.

От научна гледна точка този тип вещества представляват високумолекулярни полизахариди, открити в клетъчните стени на различни гъби, растения, водорасли, дрожди или овес. Известно е, че подпомагат повишаването на имунитета, както и защитата на тялото от патогени (бактерии), благодарение на способността си да увеличават активността на макрофагите (вид имунни клетки, които по същество търсят и унищожават патогени). Бета глюканът има множество положителни въздействия върху здравето, включително понижаване на холестерола, контрол на нивата на кръвната захар, инхибиране на раковите клетки и укрепване на имунитета. Обикновено медикаменти, съдържащи бета глюкан, се предписват на лица с висок холестерол, диабет, ХИВ / СПИН и други инфекциозни заболявания. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да бъде категорично потвърдено, учените предполагат, че полизахаридите предотвратяват абсорбирането на холестерола в стомаха и червата.

Разпознавайки мощното въздействие върху здравето, компаниите-разработчиците на средства за красота използват положителните свойства на бета глюкана за иновативни формули, укрепващи здравето на кожата. В грижата за кожата бета-глюканите действат на „два фронта“ – от една страна успокояват раздразнената кожа, а от друга са ефективно средство против стареене, подпомагат заличаването на фини линии и бръчки. Подобно на способностите си за повишаване на имунната система, бета глюканите използват активността на макрофагите, за да ускорят зарастването на рани, да намаляват степента на инфекция и значително да успокоят кожата, като намалят възпалението. Получените от овес глюкани, благодарение на своите анти-дразнещи свойства, са от значение в борбата с увреждането на кожата.

Освен изброените досега качества, този тип полизахариди имат високо съдържание на антиоксиданти, за да се предпазват от оксидативен стрес, който състарява преждевременно. Те успяват да неутрализират свободните радикали и в резултат на това да предотвратяват клетъчното увреждане. Антиоксидантите са неразделна част от всяка рутинна грижа, тъй като организмът не ги произвежда по естествен път, а същевременно ежедневно е изложен на оксидативен стрес от замърсяване и ултравиолетова светлина. Локалното прилаганите бета глюкани предотвратяват и облекчават всяка потенциална вреда.

Доказано е също така, че бета глюканът значително намалява появата на фини линии и бръчки, благодарение на способността си да прониква в епидермиса и дермата и да овлажнява дълбоко. Това тяхно качество поддържа здравето на кожата, намалява трансепидермалната загуба на вода и способства за заличаване на фините линии и бръчки.

Учените са установили, че той има подобна на хиалуроновата киселина структура, като някои проучванията дори показват, че при определена концентрация всъщност е с 20% по-хидратиращ от нея. В тази връзка дерматолозите смятат, че като се има предвид повишената му ефективност, бета глюканът скоро ще замени хиалуроновата киселина и ще се превърне следващата модерна съставка в грижата за кожата. В настоящия момент, реалностите са такива, че високомолекулярният полизахарид е по-слабо разпознаваем от потребителите в сравнение с хиалуроновата киселина. Това се дължи главно на по-високите му разходи за производство.

Друг важен фактор, който трябва да се има предвид за неговата недотам голяма популярност, е, че бета-глюканите се предлагат в много различни форми и размери. Включените в списъка на съставките на определен продукт гъби или водорасли е твърде вероятно да предлагат известна концентрация и на бета-глюкан. Въпреки това твърде рядко се отбелязва наличието на този компонент в изделията за красота, което ограничава към този момент неговата масова популярност.