Д-р Манджукова

Бетаин в грижата за кожата – употреба и ползи

Хората, които посвещават достатъчно време в грижа за външността си, са напълно наясно ползите на съставките, които използват в продуктите за грижа за кожата. Това определено е огромен плюс за тях, тъй като те са наясно кои продукти могат да освежат и поддържат кожата им в безупречен вид. Особено в наши дни, когато света на козметиката изобилства от хиляди естествени елементи – дар от природата. От мазна кожа до суха кожа и от кожа, склонна към акне, до кожа, която е изключително чувствителна или с псориазис – всяка година на пазара се появяват иновативни предложения или преработени варианти на добре познатите ни помощници в грижата за кожата.

Със сигурност обаче потребителите, които имат познания за съставките, използвани в козметиката знаят за фантастичните свойства на бетаина – уникален помощник за постигането на здрава и сияйна кожа.

Бетаинът е естествено получена съставка, която се добавя към продуктите за рутинна грижа, за да увеличи хидратацията, да защити естествената бариера, да подобри здравината и мекотата на косата, както и да подобри текстурата на формулировките. Този невероятен елемент е естествено вещество, което се получава от захарно цвекло, но може да се намери с високи концентрации и в няколко други източника, включително пшенични трици, пшенични зародиши, спанак, цвекло, микроорганизми и водни безгръбначни.

Поради своята структура, бетаинът може лесно да образува водородни връзки с вода и други молекули, придавайки му много нестандартни свойства и по-специално спомагайки за разтварянето на някои други молекули. Той е нетоксичен и се използва в хранителни добавки; силно разтворим е във вода (до 55%) и химически стабилен.

Организмът може да произведе бетаин само чрез биологично комбиниране на аминокиселината глицин и друго хранително вещество, наречено холин. Тялото се нуждае от бетаин, за да подпомогне биологичните детоксикационни процеси, които протичат в черния дроб и с нормална клетъчна функция. Най-важното е, че съставката помага на тялото да разгражда мазнините, които се консумират чрез хранителните продукти, и помага за защита на мозъка, черния дроб и бъбреците.

В отговор на въпроса какво прави бетаинът за кожата, може да се каже, че той действа като вид съединение, наречено осмолит. Осмолитът помага да се контролира процес, наречен осмоза, който се случва във всички човешки клетки – процес, при който водата излиза от клетките, в зависимост от концентрацията на соли и захари във всяка клетка. Ако клетката претърпи осмоза и загуби вода, това може да доведе до загуба на клетъчния ѝ обем и в крайна сметка до нейната смърт. Хората не забелязват смъртта на кожните клетки, но могат да видят, когато кожата им губи своите гладкост, обем и  когато тя изглежда суха и лющеща се. Ако в кожните клетки (или други клетки) присъства осмолит като бетаин, те могат да привлекат повече вода и да постигнат по-добър воден баланс. Това е особено добра новина за външния вид, която се дехидратира или уврежда от ултравиолетовите лъчи, причинени от прекалено дълго прекарване на пряка слънчева светлина, без никаква защита .

Без да става твърде научен, бетаинът също така има способността да подобрява „стегнатите връзки“ между кожните клетки. Тези плътни връзки са направени от протеини и спомагат за регулирането на потока от разтворени вещества и вода между клетките. Плътните връзки също помагат за предотвратяване на вливането на токсини и други вредни вещества в кожните клетки. Те включват замърсители на околната среда и често срещани алергени, които могат да дехидратират и състарят кожата или да предизвикат дразнене и възпаление.

Поради факта, че бетаинът помага да се предотврати загубата на вода от кожните клетки и навлизането на вредни агенти в тях, той доста често присъства във формулите за грижа за кожата. Той също е често срещана съставка в продуктите за коса, където помага за придаване на сила, хидратира и улеснява разресването след измиване.

Въпреки че не е една от най-известните съставки в грижата за кожата, бетаинът има различни предимства, които може да осигури на кожата.

Хидратaция

Бетаинът действа като нежен хидрататор, който помага за поддържане влагата. Неговите молекули се свързват с водорода, за да спомогнат способностите му за овлажняване на кожата. По този начин кожата остава здрава и хидратирана без излишно омазняване.

Против стареене

Бетаинът се използва и в продукти против стареене, за да предотврати появяването на бръчки. Неговите овлажняващи свойства омекотяват текстурата на кожата и ефективно запълват гънките, за да намалят дълбоките линии.

Противовъзпалително средство

Бетаинът успокоява и защитава кожата. Доказано е, че 50% разтвор на бетаин е по-малко дразнещ от чистата вода. Често използвано в козметични продукти,  веществото намалява чувствителността и има успокояващ ефект. За разлика от други средства, той не обездвижва водните молекули и предпазва кожата от допълнителни увреждания. 

Подобрява текстурата на козметичните средства Betaine функционира и като подобрява текстурата в козметиката и продуктите в грижата за кожата. Благодарение на неговите качества той създава копринено усещане на формулите красота. Освен това, когато се добави към изделия, съдържащи повърхностноактивни вещества, е доказано, че увеличава обема на пяната и намалява потенциала за дразнене. Това свойство е идеално за лесно изплакващи бебешки шампоани, които съдържат ниска концентрация на повърхностноактивни вещества.