Д-р Манджукова

Безспорните качества на салициловата киселина

Подобряване здравето и външния вид на кожата задължително преминава през знанието за най-ефективните съставки, налични в продуктите за  поддържане на външния вид. Различните възможности, с които ежедневно се сблъскват потребителите, могат да бъдат доста объркващи, особено без знанията кое за какво служи. Все пак, в обширния космос от козметични компоненти, едни от най-често срещаните наименования са тези на киселините. Алфа-хидрокси, хиалуронова, манделова, гликолова – те могат да бъдат толкова много, а самият термин „киселина“ може да бъде достатъчно объркващ и стряскащ.

Киселините са навсякъде в грижата за кожата в наши дни. Що се отнася до включването им като активен елемент в продуктите за красота, тяхното основно предназначение е да действат като химически ексфолиатори, които премахват мъртвите кожни клетки. Въпреки това общо свойство, специалистите-дерматолози считат, че всички те имат определена роля в режима за разкрасяване, т.е. различните видове киселини третират напълно различни проблеми. За податливите към акне или пигментационни петна няма по-отлично работеща съставка от салициловата киселина.

Салициловата киселина е съставка, която често се среща в козметичните средства, но част от търсещите нови хоризонти в грижата за кожата не знаят какво представлява или как успява да облагодетелства външния вид. За експертите тя е „супер герой“, който ефективно се бори с акнеична и проблемна кожа. Обещаващо проучване, публикувано тази година, стига до заключението, че модифицирана версия на съставката може да изпревари разтвора на бензоил пероксид като златен стандарт за лечение на акне.

Разбирането на общите ползи на салициловата киселина, минава през знанието за това какво реално представлява тя. Салициловата представлява бета-хидрокси киселина, което означава, че хидроксилната част на молекулата е отделена от киселинната с два въглеродни атома. В алфа-хидрокси киселина хидрокси и киселинните части на молекулата са разделени само от един атом. Този тип структура е от съществено значение за ефикасността на салициловата киселина, тъй като позволява разтварянето ѝ в масло, а това на свой ред улеснява проникването ѝ в порите на кожата. След като локалната салицилова киселина проникне в порите, киселинната част на молекулата разтваря част от междуклетъчната връзка, съединяваща клетките. Докато алфа хидроксикиселината може да ексфолира само повърхността на кожата, бета хидрокси киселина влиза дълбоко в порите на кожата и променя начина на свързване на кожните клетки. Именно заради своята структура, както и заради възможността да прониква в дълбоките слоеве, салициловата киселина допринася с различни ползи за възстановяването и поддържането на кожата.

Ексфолиране на кожата

Едно от най-забележителните предимства на салициловата киселина е способността ѝ да ексфолира. Една от основните причини за появяването на акне е натрупването на мъртви клетки по повърхността на кожата. Салициловата киселина прониква в дълбоко в порите и изчиства натрупалите се клетки, бактерии, мръсотия и отлюспвания от кожата. Премахването на наслояванията помага за отварянето на порите, с което се подобрява здравето и външния вид на кожата.

Лечение на акне

Салициловата киселина е особено полезна за типовете кожа, които са склонни към образуване на акне. Една от честите причини за това проблематично състояние е свръхпроизводството и наличието на себум върху кожата, който запушва порите и води до натрупване на бактерии. Салицилът е полезен тези случаи, тъй като намалява и регулира секрецията на себум от мастните жлези. В допълнение, салициловата киселина е липофилна, което означава, че тя прониква в запушените пори и осигурява на кожата дълбокото почистване.

Салициловата киселина постига отлични резултати и заради уникалната си способност да разбива и премахва наслояванията между клетките във външните слоеве на кожата. По този начин тя отпушва порите и предотвратява образуването на акне.

Намалява омазняването на кожата

Често срещана причина за акне и петна е мазната кожа, защото запушва порите и прекъсва естествения цикъл на делене на клтеките. В допълнение, излишният себум по повърхността на кожата благоприятства развиването на бактерии и дразнители, които причиняват възпаление. Прилагането на салициловата киселина разгражда мастните съединения на повърхността на кожата и по този начин намалява рисковете от раздразнения.

Ефективно средство за намаляване размера на порите

В допълнение към другите си забележителни предимства, салициловата киселина е и високоефективно средство за намаляване размера на порите, заради способността си да стяга кожата и да намалява излишните количества себум. С намаляването размера на порите, тя придава на кожата младежки вид и здравословен блясък.

Помага за намаляване на кръвоизливите

Едно от по-малко известните предимства на салициловата киселина е способността ѝ да предотвратява появата на петна и да изчиства образувала се хиперпигментация по кожата. Тя е полезна за постигане на равномерен тен и намаляване на обезцветявания чрез своите стягащите свойства.