Д-р Манджукова

Бакухиол – естествена алтернатива на ретинола без странични ефекти

Безспорно, ретинолът се е утвърдил като ефективна съставка в продуктите против стареене. Наред с това, обаче, той се свързва с редица странични ефекти, противопоказен е по време на бременност и кърмене и може да предизвика раздразнение при чувствителна кожа. Козметичната индустрия е динамична и вече е в състояние да предложи естествена  алтернатива с растителен произход. Източникът ѝ са листата и семена на растението Psoralea corylifolia, разпространена в Източна Азия – това е билка, масово използвана за успокояване и лекуване на кожата в аюрведичната, китайската и сидха медицината. Екстрактът действа противовъзпалително и антибактериално. Изследванията са показали висока степен на възстановяване на кожата след употреба на извлека два пъти дневно, както и успокояващи и изглаждащи кожата свойства.

Доказаните ползотворни за кожата свойства на бакухиол са:

  • Изглажда цвета на кожата – има свойството да прониква дълбоко и така да намалява тъмните петна и зоните на хиперпигментация.
  • Намалява появата на фини линии – „съобщава“ на клетките да произвеждат колаген, което освежава и изглажда кожата.
  • Не предизвиква дразнене и сухота – има по-нежно действие и не предизвиква раздразнение.
  • Помага на кожата да бъде по-малко фоточувствителна. Все пак това не означава спиране на слънцезащитната грижа!
  • Засилва регенерацията на кожните клетки.
  • Безопасно е да се използва два пъти дневно – тъй като не действа изсушаващо и не дразни, е подходящ да се използва в сутрешната и вечерната грижа.
  • Подходящ е са всички видове кожа.
  • Няма ограничение при използването му в комбинация с различни козметични продукти.

През 2018 Британското списание по дерматология публикува изследване, според което не се наблюдава разлика в намаляването на бръчките и подобряване на хиперпигментацията между бакухиол и ретинол, но все пак използващите ретинол са усетили сухота и парене върху кожата си. Резултатите от анализите на бакухиол на този етап посочват наличие на всички положителни качества на ретинола – изглаждане на фините линии, подобряване на еластичността, гладка и свежа кожа, с изключение на дразненето, което някои хора изпитват при употреба на продукти с ретинол. Изследователите считат, че бакухиол не дразни кожата поради факта, че не смалява мастните жлези, каквото действие има ретинолът. Съгласно направените тестове оптимални резултати се получават при концентрация на активното вещество между 0,5 и 2%.

Поради сравнително скорошното си настъпване в лабораториите и на пазара, засега бакухиол може да се използва под формата на серуми и лосиони. Бакухиол е нова и обещаваща съставка в козметичните продукти, която има всички предпоставки да изведе анти-ейдж грижата за кожата на следващо ниво.