Д-р Манджукова

Арганово масло – идеалният избор за поддържане на младежкия вид

Маслата за лице са едно от многото решения, които козметичната индустрия предлага на потребителите в наши дни. Благодарение на своите неоспорими качества, те са наричани от експертите „тайната за здрава, хидратирана и сияйна кожа“. И с право! Изобилстващи от хранителни вещества като витамин Ц, есенциални мастни киселини и антиоксиданти, те проникват през външната обвивка, за да я трансформират и след това предпазват – спомагайки за изграждането на устойчив слой, известен като липидна бариера. Те също така допълват естествено произвежданите от организма масла, като по този начин помагат за предотвратяване загубата на вода от кожата и я поддържат хидратирана.

Развитието на технологиите и проведените проучвания в областта на дерматологията предлагат изобилие от масла за лице на потребителите, които полагат грижи за постигане на перфектен външен вид. Въпреки че даден вид масло може да варира по свойства и текстура в зависимост от своята структура, а също така да адресира различен проблем в рутинната грижа, все пак съществуват продукти, създадени от естествени съставки и подходящи за употреба за всеки тип кожа.  

Точно такъв е случаят с аргановото масло, което се използва както в грижата за кожата, така и за косата заради многобройните си предимства против стареене. Извлечено от ядката на аргановото дърво (известно още като Argania spinosa), 99% от аргановото масло се състои от триглицериди (олеинова и линолова киселина), а останалите 1% съдържат витамин Е , каротеноиди, стероли и полифеноли, които по един или друг начин захранват  обвивката и подпомагат нейната защитна функция. Доказано е след редица изследвания, че този дар от природата е изцяло натурален лечител, който поддържа хидратацията, изглажда фините линии и бръчки, бори се с увреждането на свободните радикали (слънце и замърсяване), намалява зачервяването и оставя кожата копринена и мека.

Аргановото масло се смята за Светия Граал на маслата за коса и кожа, защото попада точно в средата на масления спектър – то не е нито много тежко, нито прекалено леко.

Основна причина за първи избор сред всички останали сходни продукти е и способността му да не запушва порите. Да, маслото е некомедогенно и след абсорбиране не оставя усещане за омазняване.

И не на последно място, аргановото масло е изцяло формулирано като балансиращо средство, което означава, че помага за задържането на влагата в сухата кожа и намалява производството на себум при мазната кожа.

Изобилието от полезни съставки превърна аргановото масло в суперпродукт с доказани ползи. То се използва в различни направления на рутинната грижа:

Предотвратява появата на фини линии и бръчки

Аргановото масло е естествено средство против стареене, което се бори с увреждането на свободните радикали и поддържа кожата хидратирана. То има свойствата да ускорява регенерацията на кожата и да подобрява нейната еластичност.

Тъй като има способността да се бори със свободните радикали, то успешно подобрява еластичността, забавя развиването на нови фини линии и бръчки и помага за предотвратяване образуването на нови.

Помага за запазване на хидратацията

Аргановото масло, също категоризирано като оклузивно (уплътнител), имитира естествения себум, а когато се нанесе върху кожата, то образува бариера, която не позволява на влагата да излезе. Тъй като този екстракт подобрява бариерната функция (не позволява на влагата да се изпари), експертите считат, че той е идеален за балансиране на хидратацията за всички типове кожа – помага на сухата да остане хидратирана и съдейства за премахване на излишния себум при мазната. Доказано е, че аргановото масло е особено полезно за поддържане на хидратация при жени след менопауза.

Все пак, в обширния козметичен океан съществува погрешно схващане, че аргановото масло добавя хидратация към кожата. То по-скоро запазва съществуващата хидратация, като запечатва влагата в нея. Опазването на хидратацията е също толкова важно, колкото и възстановяването ѝ – овлажняването е напълно безполезно, ако потребителите позволят на водните молекули да се изпарят в пространството.

Съдейства за лечението на акне

Хормоналното акне често е резултат от излишни количества себум, продукт на завишени хормонални нива. Аргановото масло има антисебумен ефект, който може ефективно да регулира количеството омазняване върху кожата. Това свойство помага за лечение на няколко различни вида акне и насърчава запазването на гладка и лишена от пъпки обвивка.

Третира кожни инфекции

Едно от традиционните приложения на аргановото масло е лечението на кожни инфекции. То има антибактериални и фунгицидни свойства, които засилват влиянието му върху бактериални, така и на гъбични кожни инфекции.

Подобрява заздравяването на рани

Силната комбинация от антиоксиданти и витамин Е в аргановото масло може да се използва за по-бързото заздравяване на рани и порязвания.

Успокоява атопичния дерматит

Атопичният дерматит е често срещано кожно заболяване със симптоми, които включват зачервена кожа и силен сърбеж. Изследванията са установили, че прилагането на арганово масло локално върху засегнатата област може да помогне за облекчаване и заглъхване на симптомите.

Предпазва от увреждане от слънцето

Известно е, че жените в Мароко използват от десетилетия свойствата на аргановото масло за предпазване от опасните ултравиолетови лъчи Проучване, проведено през 2013 г., установява, че антиоксидантната активност в аргановото масло помага за защита на кожата срещу уврежданията на свободните радикали. По този начин се предотвратяват обичайно срещаните увреждания като изгаряния и хиперпигментация, а в дългосрочен план – развитието на рак на кожата, включително меланом.

Най-добрият начин за използването на арганово масло е нанасянето му веднага след овлажнител – то образува бариера върху повърхността на кожата, която задържа съществуващата влага и предотвратява напускането ѝ.

Редът има значение – ако аргановото масло се постави преди овлажнителите, то ще възпрепятства абсорбирането на хидратиращите съставки. Уместно е първо да се нанесе овлажняващо средство като глицерин или хиалуронова киселина (за да се възстанови хидратацията) а след това арганово масло (за да се защити хидратацията).  

И в заключение, следва да се знае, че аргановото масло обикновено не предизвиква реакция, независимо от типа на кожата. В изключително редки случаи е възможно използващите го да изпитат незначителни странични ефекти.

Когато се използва локално, аргановото масло може да раздразни кожата – да причини обриви или да предизвика акне. Обикновено тези реакции се наблюдават при индивиди с доказана алергия към ядки. Въпреки че аргановото масло идва от костилков плод, то може да влоши състоянието при хора, при които организмът реагира на ядки. За да се провери потенциално раздразнение при контакт, експертите съветват да се използва малка част от закупения продукт върху скрита област на тялото.  

Когато се поглъща през устата, аргановото масло може да причини храносмилателни разстройства, включително гадене, газове и други видове неразположения.

Независимо дали се използва локално или се приема през устата, аргановото масло е безопасно за употреба при голям процент хора. То съдържа в себе си мощни ползи за кожата, благодарение на лечебните свойства и витамини и триглицериди в състава си които съдържа.