Д-р Манджукова

Арбутин и неговите избелващи свойства

С настъпването на есента, силата на слънцето отслабва и хората прекарват все по-малко време навън. Прекрасният загар и спомените от лятото избледняват. За съжаление обаче, не са рядкост случаите, при които при изсветляването на тена по кожата остават тъмни петна. В някои случаи те са причинени от прекомерно и незащитено излагане на слънце, в други – резултат от физическо или химическо увреждане на кожата или следствие на хормонални изменения, които се случват в организма. С течение на годините определени видове петна остават частично или напълно перманентни.

Есента и зимата са сезоните, в които е подходящо да се прилагат козметични продукти, предназначени за избелване и борба с хиперпигментацията. Разбира се, изборът е огромен и затова е важна консултацията с дерматолог, при която проблемът и правилното решение ще бъдат адекватно дефинирани.

Една от най-често използваните доскоро активни съставки за избелване е хидрохинонът – естествено ароматно съединение – фенол, което възпрепятства действието на тирозиназа и по този начин потиска производството на меланин. Въпреки това, в част от дерматологичната общественост е приета тезата, че това е изключително токсично и карценогенно съединение не само за кожата, но и за целия организъм и може да предизвика онкологични заболявания, фоточувствителност, алергии, вътрешни увреждания. В страните от Европейския съюз, Австралия и Япония е забранена продажбата на продукти с концентрация над 1% хидрохинон. Ето и някои от най-честите му наименования, под които може да бъде намерен върху етикетите – Hydroquinone; Benzene-1,4-diol; p-Benzenediol; 1,4-Benzenediol; 1,4-Dihydroxybenzene; Benzene-1,4-diol; Quinol; 4-Hydroxyphenol.

Добрата новина е, че гликозидът на хидрохинона – арбутин – все пак предлага алтернативно, макар и малко по-слабо избелващо действие, но без изключително силните противопоказания и опасности на хидрохинона. Гликозидите са голяма група от активните съставки на лечебните растения, състоят се от захарна и незахарна част. Арбутинът е хидрохинон с добавена захарна част – тя регулира количеството на веществото, което попада в кожата, осигурява бавното му освобождаване и по този начин възпрепятства силното му и вредно действие върху организма. Среща се в природата в растенията от сем. Пиренови, като за включването му в козметични изделия най-често се използват екстракти от Мечо грозде и черница; съдържа се и в боровинките, пшеницата и крушите – в тях, освен арбутин, има метиларбутин, урзолова киселина, флавоноиди, цинарин и др. Арбутинът съществува в две форми – алфа и бета, но в козметиката се използва алфа поради това, че е по-стабилното и ефективно съединение.

Алфа арбутинът потиска ензима тирозиназа, намалява производството на меланин  и затова се използва като съставка в различни видове козметични продукти за борбата с пигментните петна. Обикновено се употребява в комбинация с коджиева киселина, витамин Ц или ниамиацид – всички те имат сходно действие и успехите на комбинираното им действие са доказани.

Въпреки безспорните си качества при избелването на петна, е препоръчително алфа арбутинът да се закупува след предписание от специалист, който би следил за появата на възможни странични ефекти. Тъй като рисковете от прилагането му не са напълно изключени, експертите предупреждават, че е възможно да раздразни кожата. При появата на парене и зачервяване, употребата му трябва да се разреди или да спре. Поради липса на единодушие сред експертите, най-добре е да не се употребява по време на бременност. Когато продукти с арбутин станат част от рутинната грижа за кожата, предпазването на кожата със слънцезащитни продукти с висок фактор е задължителна, тъй като ултравиолетовите лъчи стимулират пигментацията и най-малкото излагане на слънце би обезсилило и анулирало напредъка, постигнат от избелващия крем.

Приема се, че арбутинът е подходящ за всички видове кожа и може да се нанася два пъти на ден, включително и в комбинация с други козметични продукти. Видимите резултати от избелващите процедури и продукти не са бързи, поради тази причина се изисква постоянство и търпение. Упоритостта и отдадеността все пак се отплащат и в резултат на грижите пигментационните петна изчезват, кожата става свежа, сияйна с равномерен тен.