Д-р Манджукова

Анти ейдж терапия с радиочестота

Както не веднъж вече е ставало дума, кожата е най-големият орган при човека и първата основна линия за защита на цялото тяло, предпазвайки го от навлизане на вредни микроорганизми, ултравиолетови лъчи и различни замърсявания и фактори на околната среда. Естественият биологичен процес на остаряване, стресът, слънчевата светлина, лекарствата и начинът на живот поставят своя естествен отпечатък върху външния облик, карайки хората да се чудят къде е отишло тяхното младежко сияние.

Всяка година кожата губи 1% от естествения колаген, което намалява нейната  еластичност, променя текстурата ѝ и води до поява на фини линии и бръчки. С остаряването се забавя процесът на клетъчно деление, като в резултат на това спада естествената регулация на влагата. В ранните години на развитие фибробластите (клетките, произвеждащи колаген и еластин) се подновяват на всеки 21 – 28 дни, но с течение на годините този процес се случва само веднъж на 40 –  45 дни. Резултат от този процес е отпускане на кожата и образуването на бръчки.

Въпреки че няма шанс времето да бъде върнато назад, за щастие вече съществуват възможности за възстановяване на увредената, отпусната и изпълнена с бръчки кожа. През последните години дерматологията и новите технологии преминаха редица граници в предлагането на нови козметични процедури. Понастоящем, дерматологичните центрове предлагат неинвазивни лечения, с минимални странични ефекти и кратко време за възстановяване, които успешно заменят традиционните лифтинг процедури.

Един от най-сполучливите методи за противодействие на процесите на стареене е свързан с проникване на радиочестотни импулси в дълбоките слоеве на кожата. Радиочестотата е броят на трептенията (или вълните) в секунда от електрическите и магнитните полета на електромагнитния спектър и е най-ниската от честотите на електромагнитното излъчване в спектъра, които варират от радиовълни, микровълни, инфрачервени, оптични (видима светлина), ултравиолетови, рентгенови и гама лъчи.

Всяка една от радиочестотните вълни, които навлизат в кожата по време на фотофациално лечение, се състои от два източника на енергия: биополярната радиочестота и интензивна пулсова светлина. Посредством тези невидими импулси се предизвиква интензивно затопляне на дермата, което причинява свиване на наличния колаген. Едновременно с това фибробластите се активират и започват да произвеждат нови количества колаген и еластин, като резултатът от това взаимодействие се изразява в стегната и гладка кожа, забележима още след първата процедура.

Преди започване на самата процедура се прилага охлаждащ гел върху предварително набелязани зони за по-лесно проникване на импулсите в дермалния слой. По време на лечението може да се появи леко изтръпване, а след него области с парене и зачервяване, което обикновено преминава до час след сесията.  

Възрастова граница за този тип терапия не съществува, като тя е подходяща за всички типове кожа. Стандартната анти ейдж серия се състои от около 6 сесии, като в зависимост от състоянието на кожата се предлагат средно от 4 до 8 процедури. За оптимални резултати и истинско подмладяване се препоръчва процедурите от всяка сесия да се извършват веднъж седмично. За поддържане на постигнатите резултати следва да се прави по една терапия на всеки 4-6 седмици.

Радиочестотното лечение е клинично тествано и е доказано, че активно спомага за достигането на млад, лишен от бръчки, белези и пигментационни петна вид.