Д-р Манджукова

Английска сол – ползи и употреба в грижата за кожата

Изграждането на ежедневен режим за поддържане на външния вид е един от най-лесните начини да осигурим дългосрочно здраве на кожата, а също така и сияен тен. Тази създадена и следвана рутина може да подобри начина, по който се представяме пред заобикалящия ни свят.

В наши дни все повече хора търсят успешната формула, за да изглеждат неотразими, а постигането на този успех понякога отнема прекалено много време. Рафтовете на козметичните магазини са изпълнени със стотици продукти, представени като извора на вечната младост; рекламите в социалните медии, продуктите които ни препоръчват приятели, всичко това може да бъде стряскащо и объркващо.

Въпреки това, потребителите се научиха да отсяват и същевременно да съзнават своя избор, когато става въпрос за външността. Все по-често те се обръщат към набиращата популярност естествената грижа за кожата, тъй като натуралните съставки са извлечени от растения, минерали или животински източници и са минимално обработени, за да запазят естествените си свойства. За разлика от синтетичната, естествената козметика предлага широк спектър от ползи за кожата, включително хидратация, подхранване, заздравяване и защита, а наред с тях върви и добрата новина, че те не въвеждат потенциално опасни химикали в тялото или околната среда. Сред популярните представители на натуралните вещества са алое вера, кокосовото масло, маслото от жожоба, лайката и зеленият чай. До тях обаче можем да поставим една не толкова широко известна в средите за красота съставка, но гарантирано изпълнена с различни ползи за възстановяване и подобряване на външната бариера – английската сол.

Наречена на горчив солен извор в Епсом в Съри, Англия, английската сол всъщност не е… сол.

Тя е естествено срещано чисто минерално съединение от магнезий и сулфат, известно векове наред като естествен лек за редица заболявания, както и доказано приложение в света на красотата, домакинството и градинарството.

Проучванията показват, че и магнезият, и сулфатът се абсорбират лесно през кожата, което прави ваните с английска сол лесен и идеален начин да се извлекат свързаните с тях ползи за здравето. Магнезият има съществена роля за някои от съществените процеси, които протичат в тялото, включително регулиране на активността на над 325 ензима, намаляване на възпалението, подпомагане на мускулната и нервната функция и предотвратяване на втвърдяването на артериите. Сулфатите помагат за подобряване на усвояването на хранителните вещества, промиват токсините и помагат за облекчаване на мигренозното главоболие.

Чудесата на английската сол са известни от стотици години и, за разлика от други соли, те разполагат с качества, които могат да успокоят тялото, ума и душата. Някои от тях включват отпускане на нервната система, успокояване на болки в гърба и крайниците, облекчаване на мускулното напрежение, заздравяване на порязвания, лечение на настинки и задръствания и извличане на токсини от тялото. В допълнение към тях идват и фантастичните преимущества за подобряване на външния облик и забавяне на естествените процеси на стареене.

Английската сол, която има различен химичен и йонен състав в сравнение с готварската или морската сол, придава невероятен овлажняващ ефект върху сухата кожа и помага както с ексфолирането на мъртвите кожни клетки отгоре, така и с омекотяването на слоевете кожа под повърхността.

Проникване през кожата

Английската сол, известна още като магнезиев сулфат, е изцяло натурално средство, което овлажнява обвивката, прониквайки под епидермиса. Изследванията показват, че този натурален продукт се абсорбира перфектно от обвивката и прониква в долните ѝ слоеве. Проучване, проведено от д-р Розмари Уоринг, установява, че нивата на магнезий в кръвта се повишават до научно значима (но безопасна от медицинска гледна точка) степен след накисване във вана с английска сол. По този начин е доказано, че основният компонент на веществото, магнезият, е в състояние да премине през епидермиса до дермата или хиподермата, долните две нива на кожата, където започват да се появяват кръвоносните съдове.

Специалната полза от магнезия

Английската сол не е видът сол, който обикновено се слага за овкусяване върху ястията. Всъщност, потребителите може да останат изненадани колко хидратираща може да бъде тя. Д-р Валери Фърдинанд, специалист по естествено здраве в Портланд, Орегон, отбелязва, че натриевият хлорид, намиращ се в готварската сол дехидратира, защото „водата следва солта“. Когато се поглъща храна с високо съдържание на натрий, например, влагата в тялото се изтегля в храносмилателната система.

Не такъв е случаят с магнезия, който според д-р Фердинанд взаимодейства с водата много по-различно от натрия. Магнезият е основен електролит, който подобрява хидратацията. Това всъщност е ключов компонент в таблетките за рехидратация, спортните напитки и други концентрирани електролитни добавки. Лосионите и геловете с английска сол са по същество електролитна добавка за кожата. Магнезиевият сулфат помага на бариерата да задържа влагата на молекулярно ниво, като поддържа клетъчния електролитен баланс.

Омекотяване на мъртвата кожа за ексфолиране

Някои части на тялото, като петите, лактите и коленете, са особено трудни за поддържане на хидратация поради естествените реакции на тялото за самосъхранение. Кожата в тези области става по-дебела като начин за защита на нашите чувствителни стави и стъпала, но това често води до лющещи се мъртви кожни клетки, които често се натрупват, но не се отделят сами. Използването на локално лечение с английска сол върху тези и други области на неравномерна суха кожа не само ще хидратира новата кожа отдолу, но и ще омекоти слоевете мъртви кожни клетки отгоре.

Успокоява възпаленията

Хората, страдащи от възпалена, суха или раздразнена кожа могат да се възползват от фантастичните способности на английската сол, поставена в приятно топла вана. Солите от този тип отдавна се използват за успокояване на раздразнение от кожни заболявания като екзема и псориазис. Те не само успокояват кожата, но може активно да помогнат за нейното лечение, намалявайки възпалението, а в допълнение могат да облекчат сухотата и сърбежа.

Предотвратяване на преждевременното стареене

Английската сол е с високо съдържание на антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, а в последствие предотвратяват ранните признаци на стареене. Комбинираното използване на продукти за красота от една страна,  с този магичен натурален продукт – от друга, определено може да спомогне за намаляване вида на фините линии и бръчки по лицето, шията и деколтето.