Д-р Манджукова

Алергия към алтекс – чувстителност към определени съставки

През последните две десетилетия водещите компании на козметичния пазар влагат не малка част от средствата си в изследване и изработване на изделия, щадящи чувствителната и склонна към алергии кожа. И това е съвсем естествено, тъй като замърсената околна среда, стресовите ситуации и климатичните промени дават своето отражение към човешкия организъм. И все по-често хората търсят решение на проблемите си чрез нови и изключително нежни към кожата им съставки.

Точно поради тази причини в наши дни фокусът се измести върху натуралните съставки в грижата за кожата – елементи, извлечени от различни растителни видове като боровинки, бадеми, лимони, тиква, шипки, авокадо и папая. При все че някои от тези съставки имат изключително ползотворен ефект за определени типове кожа, те не винаги отговарят на индивидуалните нужди на кожата. Напротив, в определени случаи специфични естествени елементи могат да навредят и да предизвикат възпаление и ответна реакция.

Множество изследвания през годините установяват, че хората с алергия към латекс имат чувствителност към определени растителни съставки. Именно за това все повече дерматолози и кожни асоциации предупреждават потребителите да бъдат внимателни с използването на продукти, съдържащи екстракти от различни плодове и ядки.

Въпреки че не е задължително използването на някои от изброените по-долу съставки да се отрази върху кожата с възпаление, все пак трябва да се има едно наум към:

авокадо

кестен

банан

киви

домат

картоф

папая

манго

маракуя

праскова

Отдадените на грижата за своята кожа следва да знаят, че латексът е естествено възникваща субстанция, която растенията използват, за да се самолекуват след нараняване и по този начин да се предпазят от нанасящите им вреда насекоми.  Латексът в растенията представлява бяло млекообразно вещество, съдържащо протеини, алкалоиди, нишестета, захари, танини и други съединения. Естественият латекс, получен от каучуковото дърво, пък е основната съставка, използвана за направата на каучук и други подобни продукти. Все пак, най-големи количества латекс се срещат в растителния вид Hevea brasiliensis, като количествата извличани от него намират приложение в медицината и бита.

Хевеинът е компонент на естествения латекс, който се явява основният алерген, причиняващ ответна реакция. След редица проучвания е установено, че не само Hevea brasiliensis съдържа хевеин, но той може да бъде открит и в някои други. Това е едно от основните схващания, което обяснява дразненето и зачервяването на кожата след консумацията на определени плодове и ядки като банани, авокадо и кестени.

През 1998 г. е направено изследване, което установява, че бананите съдържат хевеини и хевеин-подобни ензими, които предизвикват подобна на лютиковата алергия реакция – зачервяване, парене и дразнене. През същата година е публикувано друго проучване, изследващо връзката между латекса и авокадото. Точно по същия начин хората с ответен от организма отговор към латекса са по-склонни да развият алергична реация към авокадо, а хевеин-подобни съединения са „заподозряният виновник“.

Доста по-късно и други съединения, открити в естествения латекс, са разгледани като възможно обяснение за създадената връзка „алергия към латекс – алергия към определени плодове/ядки“. Изследователите откриват, че специфични ензими, наречени хитинази от клас I, се срещат в много растителни структури, включително Hevea brasiliensis, авокадо, кестен, киви, манго, папая, домати и пшенично брашно. Доказано е, че този ензим също играе значителна роля за раздразнението на кожата.

Към ден днешен продължават изследванията, които големите компании правят, за да се разбере повече за отношението межди латекс и определени храни. Все още учените нямат отговор дали алергиите към латекс се появяват преди или след хранителните алергии. Именно за това специалистите препоръчват при алергия към латекс да се обърне внимание на хранителния режим и на препаратите за рутинна грижа за кожата.