Д-р Манджукова

Алергични реакции след ухапвания от насекоми

Независимо от това къде се намира човек – в планината или на плажната ивица, дали е около река, по планинска пътека или в градината, заобикалящата го природа разкрива изцяло своята пъстрота и изобилие. Към красивите гледки и омайните растения можем да добавим и изобилието от различни по вид и големина насекоми, които забелязваме рядко, но това не значи, че те не са около нас.

Допирът с природата може да ни зареди с положителна енергия, но и да ни сблъска с недотам приятната защитна реакция на някои видове инсекти – пчели, мравки, бълхи, комари, оси и паяци умеят да хапят или жилят, за да предпазят себе си или собствената територия. В тези случаи превенцията е най-доброто лекарство срещу атаката от насекоми – човек следва да се научи да ги разпознава и да избягва ужилвания или ухапвания. Това в голяма степен зависи от местата, които се посещават – планински поляни, районите около реки и езера, морски курорти са дом на хиляди видове инсекти. Сезонът също оказва своето значение. Например, комарите, пчелите и осите обикновено се появяват през лятото и в този времеви период хората следва да са подготвени за тяхното присъствие.

Децата и хората в напреднала възраст са изложени на по-голям риск като следствие от ухапванията от насекоми, тъй като е много по-вероятно да развият силна алергична реакция. Въпреки това няма човек, който да е застрахован от нападение от насекомо, особено ако прекарва по-голямата част от времето си на открито или в селски и залесени райони.

Първоначалният контакт може да е болезнен и често да е последван от алергична реакция към отровата, която се отлага в кожата през устата на насекомото или жилото. Повечето ухапвания и ужилвания не предизвикват нищо повече от незначителен дискомфорт, но някои срещи могат да бъдат смъртоносни, особено в случаите на тежка алергия към отровата на насекомите. Отровата, инжектирана в тялото от ухапване или ужилване, предизвиква реакция на имунната система. Незабавното реагиране от организма включва зачервяване и подуване в областта на атаката, а в последствие може да се появят сърбеж и болезненост.

В случаите, когато даден индивид е свръхчувствителен към отровата от насекомо, ухапванията причиняват потенциално фатално състояние, наречено анафилактичен шок. Той води до затягане на гърлото и затрудняване на дишането.

Някои ухапвания и ужилвания могат да причинят заболявания, когато отровата съдържа инфекциозни агенти.

При атака от даден вид насекомо обикновено се усеща лека болка. В ситуациите, в които причинителят е идентифициран, се преценява и следващата стъпка с цел намаляване на последващи алергични реакции. Съществуват обаче ситуации, в които няма как видът на инсекта да бъде определен и съответно дали засегнатото място е ужилено или ухапано, докато не се появи един или повече от следните симптоми:

 • подуване
 • зачервяване или обрив
 • болка в засегнатата област или в мускулите
 • сърбеж
 • загряване и около мястото на ухапване или ужилване
 • изтръпване в засегнатата област

Симптомите на тежка реакция, изискваща незабавно медицинско лечение, включват:

 • треска
 • затруднено дишане
 • гадене или повръщане
 • мускулни спазми
 • бързо сърцебиене
 • оток на устните и гърлото
 • объркване
 • загуба на съзнание

Леките реакции с незначителни симптоми преминават в рамките на няколко дни. Студен компрес върху засегнатата област, болкоуспокояващи, стероиден или анестетичният крем успокояват дискомфорта.

По-сериозна локална реакция се лекува с прием на перорални антихистамини и аналгетици. При тежки реакции, включващи подуване, болезненост и сърбеж, дерматологът може да изпише и прием на стероиди. Следва да се знае, че разчесването, раздразването и одраскването на ужилените области може да образува рана, през която да навлязат бактерии и да причинят инфекция.