Д-р Манджукова

Алантоин в грижата за кожата – приложение и ползи

В изпъстреният с изобилие свят на грижата за кожата, изборът на иновативни и същевременно полезни продукти, може да се превърне в предизвикателство. Това твърдение може да се окаже валидно за онези потребители на козметични продукти, които не са запознати с голяма част от нововъведените съставки в продуктите за красота. В много от случаите хората подхождат с недоверие към новите предложения на пазара, именно защото не са запознати със съдържанието, но съмнителните и труднопроизносими наименования,  може да се окажат естествено срещани или създадени в лаборатория елементи, придаващи невероятни ползи за кожата. Една такава съставка, алантоинът, който през последните години съсредоточава голямо внимание върху себе си далеч на изток в  корейските продукти за рутинна грижа.

Въпреки че тепърва набира популярност в Европа, в К-бюти алантоинът е считан за превъзходна съставка, тъй като има способността да добавя вода към кожата и точно поради тази причина се използва като средство за третиране на проблеми, свързани със сухота и чувствителност.

Алантоинът, известен също като алуминиев дихидрокси алантоинат, е екстракт от оман – растение, характерно за умерения климат на Азия и Европа. То има мощни лечебни и успокояващи свойства, а в продължение на векове листата от черен оман са били използвани за лечение на леки кожни наранявания и отоци. Установено е, че алантонинът може да бъде извлечен от цвекло, лайка, пшенични кълнове и дори тютюневи семена, а освен тези растителни източници, той присъства естествено в някои видове бактерии и животни.

Въпреки че може да бъде извлечен за козметични цели от повечето от тези източници, в наши дни все по-често се използват лабораторните версии на алантоина. Все пак е важно да се отбележи, че и двете алтернативи са безопасни и ефективни, когато се използват в усъвършенствана грижа за кожата.

В козметичните магазини и дрогериите алантоинът се предлага под формата на прах, а също така може да бъде срещнат като съставка в много кремове и течности като овлажнители, ексфолианти и маски. Той е считан за ефективна овлажняваща съставка, а неговите нежни, недразнещи качества го правят отлична добавка към продукти против стареене за хора с чувствителна или лесно раздразнена кожа. Освен това алантоинът е известен кератолитик, което означава, че може да увеличи съдържанието на вода в клетките, като същевременно подпомага процеса на десквамация на външните слоеве на кожата.

Благодарение на научните изследвания, е доказано, че алантонинът може да се използва за различни направления във всекидневната грижа за кожата:

1. Лекува рани

Алантоинът спомага за по-бързото зарастване на рани, кожни наранявания и белези. Той стимулира фибробластите (клетки, които произвеждат колаген) и засилва синтеза на извънклетъчния матрикс. Този процес помага за възстановяване на нормалната кожа в областта на нараняването, като същевременно прави белега по-малко видим.

2. Ползи против стареене

Проведено проучване показа, че локалното приложение на алантоин заедно с други съставки може да подобри текстурата на кожата и драстично да намали появата на бръчки и фини линии. Алатонинът улеснява синтеза на колаген, което придава младежки вид.

3. Поддържа кожата хидратирана

Алантоинът поддържа кожата хидратирана, плътна и мека, като предотвратява трансепидермалната загуба на вода. Това означава, че при суха и лющеща се кожа, той помага за поддържането на хидратацията като „запечатва“ водата в нея.

4. Насърчава ексфолирането на кожата

Алантоинът е кератолитичен агент, което означава, че помага за ексфолирането на мъртвите кожни клетки и третирането на състояния, при които епидермисът произвежда излишни кожни клетки (като лезии и брадавици).

5. Помага при състояние на екзема

Алантоинът, заедно с други съставки, може да помогне за справяне с лека до умерена екзема чрез подобряване на хидратацията на кожата и намаляване на симптомите на сърбеж. Той ексфолира сухите и увредени кожни клетки, като така подобрява текстурата и блясъка на кожата.

Използването на тази чудотворна съставка не носи след себе си странични ефекти, тъй като тя е нетоксична, безопасна и подходяща за всички типове кожа. Все пак специалистите съветват потребителите да се въздържат от използването ѝ в най-сурова форма – листа от оман – тъй като може да предизвика кожна реакция. Важно е да се знае, че алантоинът може да се комбинира със силикон и други емолиенти , когато се използва в кремове за белези. Можете също така да се използва заедно с ретинол, но не и с ексфолианти като алфа- и бета-хидрокси киселини, тъй като тази комбинация може да предизвика алергични реакции.