Д-р Манджукова

Активен въглен за чиста и здрава кожа

Стремежът за подобряване на външния вид, подмладяване и премахване на някои проблемни състояния включва постоянно нови и нови съставки в рутинната грижа за кожата. Интересът към иновативни формули и компоненти на козметичните продукти дава по-ясна перспектива в борбата с ранните признаци на стареене. Намаляването на черни точки, възрастови петна, пигментационни промени, бръчки или фини линии изисква пълно отдаване и зареждане със сериозно търпение. Ето защо когато се появят по-мощни и ултрамодерни продукти, обещаващи бързи и ефективни резултати, вниманието на потребителите автоматично се насочва към тях.

Пример за това е широка популярност на активния въглен на пазара в САЩ през 2016 г. Той се превърна в една от най-търсените съставки в козметиката – от шампоаните до маските за лице. Появяващите се върху етикетите на средства за разкрасяване термини „въглерод“ или „активен въглен“ фокусираха изцяло вниманието на клиентите и отвориха нови хоризонти пред индустрията.

И все пак, следва да се знае, че когато се говори за активен въглен като козметична съставка, не става дума за въглените, които се използват за барбекю. В продуктите за разкрасяване се използва специално обработен въглерод, който образува подобна на гъба структура. Методът на обработка  увеличава съдържанието на кислород във въглена, което повишава абсорбционния му капацитет, който го прави изключително полезен при извличане на токсините както от тялото (той се използва при натравяне на организма или предозиране с наркотици), така и от кожата.

На практика активният въглен предлага редица ползи за здравето и красотата, от намаляване на подуването до избелване на зъбите. Продуктът е изцяло натурален, не съдържа изкуствени химикали и има способността да улавя натрупалите се в порите токсини, като същевременно  придава на кожата сияен и бляскав вид. Този идеален ексфолиант спомага за защита на повърхностните и дълбоките слоеве на кожата, изхвърля натрупалите се замърсители, които причиняват фини линии, бръчки и отпусната кожа.

Активният въглен се продава под различни форми (на прах, капсули, маски за лице), което позволява включването му в режима за грижа за кожата по различни начини.

Редица дерматолози считат, че наличието на активен въглен в почистващите средства отстранява доста по-ефективно замърсяванията по кожата.  Благодарение на своята структура, той ексфолира повърхностното омазняване и навлиза в порите, за да премахне наслоилите се мръсотии от по-дълбоките нива на кожата

Наред с това, въглеродът помага и за намаляване размера на порите като изтегля натрупалите се токсини. Основният съвет е въгленът да се втрие с леки движения в кожата и да се остави за около 20-на минути докато изчисти събралите се в порите вредни вещества.

С придобиването на здравословни навици, хората все по-ясно осъзнават значението на храната, която се консумира, на спортни дейности във всекидневния режим, на околната среда. Поради необходимостта от ежедневна превенция на рисковете от химично и токсично излагане, активираният въглен има уникалната способност да детоксикира кожата, да успокоява алергични реакции, кожни раздразнения и ухапвания от насекоми.

Във века на постоянно развиващите се технологии и задълбоченото търсене на възможности в медицината, все по-често ще става дума за методи, лечения и съставки, отговарящи на здравословните нужди на хората. Грижата за кожата и намирането на възможности за нейното опазване, изчистване и подмладяване върви ръка за ръка с целия този процес на модернизиране и иновации. Изделията с изцяло натурални съставки, какъвто е термично обработеният активен въглен, все по-често ще намират място върху рафтовете в домовете на потребителите.