Д-р Манджукова

Акне папули – причини за образуването им и лечение

Въпреки всекидневните грижи, които полагаме към кожата си, изгражданият с години режим за красота и доказаните марки продукти, никой от нас не е напълно застрахован от появяването на кожен проблем като акне, например. Независимо от пола и възрастта, характерните за състоянието пъпки може да се появят точно в най-неподходящия момент и то на места, които не можем да прикрием, за да развалят приповдигнатото ни настроение. Трябва обаче да сме подготвени да приложим адекватни мерки към създалите се обстоятелства и максимално бързо да ограничим щетите.

Знаем ли все пак какво представлява акне и кои са причините за образуването му? Акнето е състояние на кожата, което възниква, когато космените фоликули се запушат с мазнина и мъртви клетки и създадат предпоставки за размножаване на бактериите P. acnes в порите. Специфичните симптоми са появяването на бели и черни точки, както и пъпки с бял връх. Въпреки че засяга хора от всички възрасти, акнето е най-често срещано сред подрастващите. В зависимост от тежестта си, състоянието може да причини емоционален стрес и да остави белези по кожата. Именно поради тази причина колкото по-рано започнете лечението, толкова по-малък е рискът от развиване на подобни проблеми.

Съобразно размера на лезиите и честота им на появяване, акне пъпките са обособени в различни видове, които имат своите наименования:

  • Бели точки (затворени запушени пори);
  • Черни точки (отворени запушени пори);
  • Малки червени, нежни подутини (папули);
  • Пъпки (пустули), които са с гной по върховете;
  • Големи, твърди, болезнени бучки под кожата (възли);
  • Болезнени, пълни с гной бучки под кожата (кистични лезии).

Папулите са един от най-разпространените видове пъпки при акне и представляват ранен признак за развитие на този кожен проблем. Присъщата им особеност е, че на вид те са малки, червени и повдигнати подутини, болезнени при допир. При образуването им околността им се възпалява, зачервява и подува. Точно това ги различава от черните или белите точки, които не се характеризират със това типично инфектиране и раздразнение. Папулите обикновено се появяват в групи, но могат да изплуват поотделно – те са лесни за идентифициране и не е необходимо да посещаваме дерматолог за диагностициране на проблема.

Ако забележим, че някои от папулите обхващат и вътрешността на кожата, а размерът им е по-голям от обикновено (например, надвишават размера на гумичка на върха на молив), то тогава може би става дума за развиването на възел (нодул).

Нодулите са болезнени образувания и засягат по-дълбоките слоеве на кожата, като след тях обикновено остава белег. Те не са сериозно състояние, но причиняват увреждане на тъканите и е разумно да се потърси назначаване на адекватна терапия от специалист.

Факторите, които могат да предизвикат появата на папулозно акне, включват:

1. Диета

Проучванията показват, че диета, богата на въглехидрати, може да допринесе за симптомите на акне.

2. Стрес

Няколко изследвания доказват връзката между стреса и образуването на акне.

3. Хормонални промени

Повишаването на нивата на андроген при жените може да доведе до прекомерно производство на мазнини в кожата.

4. Гени

Гените са ключов фактор при определяне на типа кожа и проблеми. Когато един или двама от родителите имат кожа, предразположена към акне, е твърде вероятно техните наследници също да развият това състояние.

В търсене на трайно решение на проблема, е препоръчително да се потърсят съветите на специалист-дерматолог, който може да назначи локални кремове за контролиране на симптомите. Обикновено експертите предписват:

1. Бензоил пероксид

Локалните форми на бензоил пероксид могат да се използват за намаляване на симптомите на папулозно акне.

2. Салицилова киселина

Салициловата киселина се използва широко в редица продукти за грижа за кожата против акне, тъй като тя има противовъзпалителни свойства.

3. Локални ретиноиди

Те често се наричат ​​„ядрото на локалната терапия“. Локалните ретиноиди имат противовъзпалителни свойства, които намаляват лезиите от акне и подобряват текстурата на кожата.

В случаи, че топичните медикаменти не помагат, може да бъде назначен и перорален прием на:

1. Орални антибиотици

Антибиотиците са ефективни за намаляване на появата на акне и подобряване на симптомите на папулозно акне. Те работят, като убиват бактериите, причиняващи състоянието. Оралните антибиотици имат и противовъзпалителни свойства, които намаляват подуването и зачервяването. За постигането на по-добри резултати, се използват в комбинация с локално лечение

2. Противозачатъчни хапчета

Хормоналните промени често допринасят за появата на акне. Някои противозачатъчни хапчета балансират хормоните и могат да подобрят симптомите на папулозно акне.

3. Антиандрогенни хапчета

Хормоналните промени могат да допринесат за повишаване на нивата на андроген в тялото, което е предпоставка за образуване на лезии от акне. Антиандрогенните хапчета са ефективни за намаляване на симптомите на акне.