Д-р Манджукова

Акай бери и многобройните ползи за кожата

Във всяка точка на земното кълбо определението за красота включва здрава, гладка и лишена от проблеми кожа. А това не е никак лесен процес, защото се изисква отдаденост, търпение и придобиване на определени знания.  Посветените в грижата за външния вид допълват с години наученото в постоянно развиващия се свят на козметиката. На преден план излизат нови и нови съставки, а изкушението да бъдат използвани в рутинната грижа е твърде голямо. И някои от тях, предоставени от майката природа, определено си заслужават вниманието. Те придават онази завършеност, която всеки един човек желае да получи за своята кожа.

В преследване на здравословен начин на живот, потребителите със сигурност са се срещали с фантастичните качества на акай бери – не само като супер храна, но и като съществен елемент в продуктите за подобряване на външния вид.

Акай Бери е растение, което може да бъде открито в дъждовните гори на Южна Америка, главно по поречието на Амазонка. И въпреки че този естествен дар израства върху достигащи до 80 фута палми, това не спира местното население да събира плодовете му. И това не е случайно, тъй като малките с наситено лилав цвят зърна, съдържат огромно богатство от хранителни вещества. Те осигуряват безспорни и дълготрайни ползи за организма, тъй като са изпълнени с естествени растителни химикали, наречени антоцианини – мощни антиоксиданти, които се борят с вредните екологични агресори като замърсяване и токсини. Плодовете на акай бери поддържат безупречното функциониране на клетките в тялото, понижават нивата на холестерола и укрепват здравето на сърцето, като по този начин защитават организма от развиването на хронични заболявания. Неслучайно, приличащият на касис плод, е рекламиран като мощен енергизатор, съдържащ здравословни мастни киселини, аминокиселини и витамини.

Именно поради тази съвкупност от компоненти, които безспорно влияят върху здравето на организма, акай бери оказва въздействие и върху обновяването на кожните клетки. По този начин растението се превръща в едно от най-силните  средства за предотвратяване на ранните признаци на стареене. То помага при регенерация на кожата, а в доклади на различни здравни организации експертите отбелязват положителния му ефект върху заздравяването на рани.

Акай бери може да бъде срещнато на пазара в разнообразни форми, включително екстракти и масло от семена. Препоръчително е да се потърсят продукти за кожата, които съдържат акаиево масло. Те са естествена алтернатива на изделията на химическа основа и подхранват кожата с изобилие на хранителни вещества, с което растението се превръща във верен съюзник против стареенето.

Освен богатството от антиоксиданти, маслото от акай е богато на омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Всички те помагат на кожата да изглежда млада и еластична. Мастните киселини съживяват вида на сухата и възпалена кожа.

Не на последно място, акай бери осигурява градивни елементи на здравата кожа – витамини, минерали и други хранителни вещества, като антоцианини, флавоноиди, витамини и минерали.

Едно от многото големи предимства на маслото от акай е, че има дълготрайна ефективност. Много други масла могат да загубят действието си с течение на времето поради излагане на светлина или кислород, но антиоксидантните свойства на акаиевото масло остават постоянно високи. Когато маслото се обработва и съхранява добре (хладно, тъмно място), дори и за дълго време ефективността му не се намалява.

Препоръчвам закупуването на продукти със съдържание на екстракт от акай бери от доказани марки, които ще гарантират достигане на необходимите за здравето на кожата ползи.