Д-р Манджукова

Прием на про- и пребиотици и ползите за кожата

Човешкият микробиом е комбинация от трилиони на брой микроби, които живеят върху и в тялото и превъзхождат по численост дори и клетките. Множество от тези разнообразни бактериални екосистеми (приблизително над 1000 вида) пребивават върху кожата. Научни изследвания показват, че някои от тези микроорганизми всъщност насърчават здравето на външната обвивка – те подсилват естествената ѝ бариера, спират навлизането на болестотворни бактерии и вируси, балансират нивата на рН на кожата и предпазват от образуване на меланома. Постоянната употреба на груби почистващи препарати за лице и антибактериални сапуни обаче разрушава защитния слой на кожата и често уврежда естествената бактериална екосистема. Това от своя страна оказва влияние върху самия вид на кожата, допринася за образуване на кожни проблеми като пигментационни петна, акне, екзема, розацея, псориазис.

Същевременно, всеки един индивид знае, че качеството и вида на храната, която поглъща, също оказва влияние върху цялостната кондиция на организма. Здравият микробиом на червата поддържа имунната система помага за бързото излекуване от някои болести, намалява алергените и ултравиолетовите увреждания, поддържба кожата в млад и стегнат вид. И както прекалената употреба на тежки почистващи препарати може да извади микробиома на кожата от равновесие и да доведе до антибиотична резистентност, така приемът на еднообразни и некачествени храни може да доведе до дисбаланс в микробиома на червата и да повлияе на кожата. Други проблеми като изтъняване и образуване на бръчки (отнасящи се главно към увреждащия ефект на слънцето и оксидативния стрес) също могат да се свържат с лошата чревна микрофлора.

Положително и здравословно влияещите чревни бактерии се появяват и съществуват естествено в организма. Хората обаче могат да насърчават здравословния микробиом на червата с включване в диетичния си режим на  определени храни. Това са пребиотичните / пробиотичните продукти и хранителните добавки, чиито ползи намират израз в подобреното състояние на храносмилателната система и сияйното външно излъчване (гладка, стегната и здрава кожа).  

По същество пребиотиците и пробиотиците действат заедно с една обща цел – подсилване на здравето.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са подобни на естествено срещащите се бактерии в червата. Те улесняват многобройните здравни функции, от производството на серотонин и храносмилането до повишаващата  устойчивост на болести и инфекции. Колкото по-голям е броят на здравословни микроорганизми в организма, толкова по-слаба е вероятността вредните бактерии да причинят стомашно-чревни проблеми и възпаление. Храни като кисело мляко, кимчи, темпура и комбуча, естествено ферментирали сурови туршии са едни от най-добрите източници на това полезно хранително вещество.

Пребиотиците са хранителният източник, който помага да поддържане живата микрофлора (пробиотиците). С други думи, пребиотикът е вид храна за микробите, която насърчава увеличаването на числеността им. Така например, приемът на пробиотик следва да е съпроводен от взимане и на пребиотик, за да се гарантира задържането на полезните микроорганизми и нарастването на техния брой. Най-общо казано, без хранителен източник пробиотиците не могат да виреят адекватно. 

Пребиотиците се намират в пълнозърнести храни, банани, зелени, лук, чесън и соя, които не се смилат при ядене, а попадат направо в червата, където стават храна на здравословните микроорганизми.

Благодарение на своето полезно действие про/пребиотиците усилено започнаха да стават част от козметичния бранш. Доказаните предимства, които носят не само за стомашната флора, но и за кожната бариера, допринасят за включването им в различни продукти за рутинна грижа за кожата. Използването им спомага за:

  • Укрепване на повърхността на кожата, подсилване на нейната бариерна функция и предотвратяване на заплахи, произлизащи от околната среда и слънчевите лъчи
  • Увеличаване способността да остава правилно хидратирана
  • Намаляване на факторите, които предизвикват сенсибилизирана, зачервена кожа
  • Видимо подобряване признаците на сухота, възпаления, както и състояния на екзема, псориазис, розацея и акне
  • Възстановяване на здравословния pH баланс на повърхността на кожата

Освен това, пробиотиците и техните производни, известни като лизати, действат прекрасно в комбинация с други съставки за поддържане на кожата. И тъй като те се разграждат на повърхността на кожата, по този начин успяват да създадат нови блестящи съставки като хиалуронова киселина, пептиди и витамини, както и увеличават броят на серамидите. Това от своя страна способства за по-добра хидратация, възстановяване на гладкостта, намаляване на бръчките, което е видимо доказателство за подновената жизненост на кожата.

Изследванията старателно са разгледали голям брой от пробиотичните съставки, повечето от които носят със себе си отлични ползи за кожата. Но, както не съществува понятието „най-добра антиоксидантна съставка“, така не бива да подвежда и изразът „ най-добър пробиотик“.

Вместо това, пробиотичните продукти за локално нанасяне трябва да съдържат смесица от пробиотици, пребиотици и лизати, за да се укрепи повърхността на кожата и да се подобри нейният вид. Примерите за такива съставки са лактобацилус, бифидобактерия, витреосцила и различни ферменти и пребиотични захари като ксилитол и фруктоолигозахариди.